Van kire szavazni

A 4K! nekivág a választásoknak

Folytatjuk! Van itt még dolog

2014.03.06. 11:51

"Sokan el fogunk menni ebből az országból. Sokan szívjuk majd a fogunkat, ha mégis itt maradunk, hogy bele kell szakadni itt az életbe. Sokat fogunk káromkodni amiatt, ami itt megy (én biztos pucérkodok még, mert az vicces). Sokat fogunk öregedni négy év alatt."

pájec1_1.jpg

Az elmúlt napokban sok embertől hallottam, hogy dühös, csalódott, értetlen, és sajnálja, hogy egy csomó kamupártnak sikerült országos listát állítania, nekünk meg nem. Egyrészt nagyon köszönöm a jóérzést meg a bizalmat, amit ezekbe a mondatokba beleraktok, és hálás vagyok azoknak az embereknek, akik bevett szokásaik ellenére mégse maradtak otthon és maradtak távol, hanem eljöttek, és ki-ki aláírással, megosztással, mozgósítással, de akár aluljárózással meg kopogtatással. segítettek. Most nem robbantottunk bankot (<--ez irónia, tudjátok, bizniszpártok folynak a csapból is, ezen viccelődik az előző kifejezés, hiszen, a bizniszpártokkal éles ellentétben, a 4K! mindennél egyértelműbben egy tök komolyan gondolt politikai mozgalom, értitek), viszont állítottunk egy csomó egyéni jelöltet, egy csomó izgalmas ember még játékban van, és ami ennél még ötmilliókétszázhetvenháromezer-ötvenhatszor fontosabb, hogy megismertünk magunkból valamit.

Ez egy politikai mozgalom. A párt egy szervezeti forma – nem a végső értelme a cselekvéseinknek. Nem azért születtünk, hogy csináljunk egy pártot, heló! A pártalakítás, a parlamenti politizálás egy út a sok közül; egy lehetséges módja annak, hogy elérjünk valamit. A részvételt, a beleszólást követeljük. Azt követeljük, hogy az érintettség jogokkal is járjon. A hétköznapi embereket képviseljük.

Ha ezt nem a parlamentből, bársonyszékből csináljuk most négy évig, az nem von le semmit a munkánkból. Hogy most egy úttörőtáboros számháborúban végül is nem lőttünk le elég aláírót, az nem a munkánkat minősíti, bár kétségtelen, hogy lehettünk volna ügyesebbek, gyorsabbak, rafináltabbak, gátlástalanabbak... (Mondjuk nem biztos, hogy egy olyan politikai mozgalomnak, amelyik éppen a tiszta játékot követeli, előnyére válna a csalás és a megátalkodottság. A gyorsaság mondjuk jól jönne.)

Két hétig utcán voltunk. Két hét nagyon sok idő, és nagyon kevés. Nagyon kevés ahhoz, hogy a szimpatizánsainkkal kapcsolatba lépjünk, mindenkit elérjünk; kevés arra, hogy megmutassuk magunkat, és arra is, hogy a tizenakárhányezer aláírás számszerű követelményét teljesítsük. Nálunk jóval nagyobbak is kínlódtak a listaállítással. Mi végül is körülbelül kétezer aláírással maradtunk le a rajtkockáról – sok körzetben, például az én választókörzetemben is, pártíz aláírás hiányzott csak.

Ahhoz viszont épp elég idő két hét, utcán állva, aluljáróban megfagyva, alig aludva, lázasan is dolgozva, egymásban a lelket tartva, hogy megtapasztaljuk azt a bajtársiasságot, ami ebben a csapatban van. Megismertük azt, mit gondolnak az utcán mászkálók arról, amit el akarunk érni.

Mit gondolnának? Imádják.

Ki ne akarná, hogy komolyan vegyék? Hogy beleszólhasson az életébe? Hogy megbecsüljék, és hogy tisztességesen megélhessen? Ezzel nem is volt gond. Aki beleolvasott, akinek volt egy kis türelme végighallgatni, az mind aláírt. (Az őszinteség elég jó módszer.)

De még ennél is sokkal meghatározóbb élmény nekem együtt dolgozni olyan emberekkel, akikben feltétel nélkül megbízhatok, pedig sokukat előtte akár nem is láttam soha. Változatosan teljesítettek (én is), de mind lojálisak voltak. És ez baromi fontos.

Egy szervezetben nem az a meghatározó, hogy mit ír a programjába, vagy miről beszél a nyilvánosságban. Ez is fontos, de. A működését, a döntéseit igazából nem ez a szómágia határozza meg, hanem az a szervezeti működési kultúra, az a légkör, amivel a benne lévők létrehozták. Ahogyan egymással beszélünk. Hiába írnánk le, hogy demokratikusak vagyunk, ha mégis trükköznénk és meccselnénk egymással. Hiába hirdetnénk magunkról például azt, hogy feministák vagyunk, ha reflexből valójában nőellenesek volnánk. Ha nem vállalnánk felelősséget egymásért. Sok ilyet láttam. A világmegváltó mozgalmárok között is.

De ebben a csapatban bízom. A számháborúban didalamaskodni még nőnünk és erősödnünk kell. Én ezt nem bánom. Nem lesz belőlünk ideges csodagyerek-mozgalom, ez sem kár. A parlamenti politizálás összevissza kapkodása helyett sokkal többet fogunk befelé figyelni, fejlődünk és okosodunk.

pájec2.jpg

Sokan el fogunk menni ebből az országból. Sokan szívjuk majd a fogunkat, ha mégis itt maradunk, hogy bele kell szakadni itt az életbe. Sokat fogunk káromkodni amiatt, ami itt megy (én biztos pucérkodok még, mert az vicces). Sokat fogunk öregedni négy év alatt.

Egy válság hatodik éve van; ilyenkor emberek már belehalnak a nehézségekbe. Ki stroke-ba, ki rákba, ki csak úgy magától, de sokunkat felőröl a létharc. Ilyenkor a lehető legostobább stratégia ráerősíteni arra a politikára, ami a válságot okozta: a lopásra, a kisemmizésre, a szigorkodásra, az önzésre. A most befolyással bíró politikusaink mégis ezt csinálják. Valószínűnek tűnik, hogy nem is tudnak mást - eddig terjed a tudományuk.

Erre rá kell tudni készülni. Kivárjuk, amíg eljön a mi időnk parlamentbe jutni, és addig nagyon sok dolgunk is van még. Folytatjuk az utcán, ahonnan indultunk, ahol mindig is ott voltunk (én az ablakrácsokon lógást mondjuk eléggé szeretem). Elég baj az, hogy a hétköznapi embereket semmibe vevő demokráciák, mint amilyen a rendszerváltáskor létrehozott harmadik magyar köztársaság is, nem biztosítják a szükséges feltételeket ahhoz, hogy beleszólhassunk az életünket érintő döntésekbe. Nem fogjuk elfogadni ezeket a játékszabályokat, nem fogjuk a parlamenti küszöbhöz mérni magunkat. Mi azon dolgozunk, hogy ez az értékrend megváltozzon. És hát, mit van mit tenni? Igazunk van.

A képekért köszönet Csöre Andrásnak, a Hunyadi téri piacon lőtte őket.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://vankireszavazni.blog.hu/api/trackback/id/tr595844876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

TamasGM 2014.03.06. 23:18:12

Igen, föl a fejjel. ölelés. Gazsi

Szúnyog 2014.03.07. 00:31:44

Nem jött össze a lóvé?
Egy csomó kamupárt állított listát, egy csomó nem. A 4K-drogpárt az utóbbiak közé tartozik. Van tehát még remény.

kaktusztea 2014.03.07. 16:10:18

@Szúnyog: Kedves Szúnyog, a 4K! képviselői ott sem veszik fel a támogatást, ahol erre lehetőségük nyílna, így a "lóvé" kitétel ugyanúgy érthetetlen, mint a "kamupárt" szóösszetétel, ugyanis a 4K! 2007 óta létezik és 2 éve jelentette be párttá alakulását.
Drog ügyben pedig eltévedt, kérem keresse dílerét a szokott helyen, tudja a szemeteskonténereknél az "Autók és Izom" testépítőterem mögött.

Anselmo 2014.03.07. 16:55:49

"- Fel a fejjel, ki a mellel, gyáva ember, aki nem mer! - rikkantotta el magát Csipike, fürgén leugrott a mohaágyról, és félrehúzta a lapifüggönyt az odú ablakán."

De a realitás az, hogy ha feljuttok az országos listára, akkor megoszlanak a szavazatok köztetek és az LMP között, és az Összefosás maradt volna az egyetlen baloldali társaság a parlamentben.

NiFi 2014.03.08. 06:50:02

@Anselmo: Kedves Anselmo!

Az LMP nem baloldali párt. Mi azok vagyunk.

Anselmo 2014.03.08. 09:08:07

@NiFi: de az LMP baloldalinak tartja magát, és akik rá szavaznak, azok is olyan emberek, akik baloldaliak, de elutasítják az Összefogást (rátok is csak ők szavaztak volna). Az egyszerű szavazó számára Ti és ők ugyanazt az ideológiát képviselitek. Szerintem kérdezzétek meg az embereket, mit gondolnak erről, és meglátjátok.

Különben is, ki mondja meg, melyik párt baloldali, és melyik nem? Még a Jobbiknak is rengeteg baloldali megnyilvánulása van.

Szúnyog 2014.03.08. 19:37:30

@kaktusztea: áááá, a 4K cseppet sem kamupárt. Egy valódi, hús-vér-fű párt, csak éppen a kutya sem támogatja.
Azért még van kire szavazni!

Anselmo 2014.03.11. 19:51:24

Naaaaaaa!
Mi ez a csend? Valamit villantsatok!

Papp Réka Kinga 2014.03.12. 17:30:15

@Anselmo: villantás-ügyben holnap éppenséggel lesz mit nézni. A Magyar Nők Szövetsége vitáján beszélek majd a téblaeldobás elméletésről és gyakorlatáról.
www.facebook.com/events/478926872229677/?fref=ts