Van kire szavazni

A 4K! nekivág a választásoknak

Egy kampányfőnök egy napja

2014.01.30. 13:35

Hogy néz ki egy napja egy kampányfőnöknek?

Ez az, amit én sem tudtam 2013 utolsó napjaiban, mikor elvállaltam ezt a feladatot.

Hétfő reggel 8-kor csörren meg először a telefon, a nyomda az, valami nem stimmel a szórólappal. Grafikust illik hívni reggel? Vészhelyzet van, úgyhogy igen. Javítja, átküldi, átküldöm, felhívom, jó, minden oké. Gyorsan be a Müszibe, mert 10-től minden hétfőn hétindító megbeszélést tartunk. Itt csak kommunikációs dolgokról van szó, sajtótájékoztatók, közlemények, rendezvények, hogy áll a kampánytervezés, ki csinálja majd a reklámfilmet, lesz-e óriásplakát. Mint egy munkahelyen, mi hol tart, heti jelentés, feladatkiosztás.

Délután 2. Kávé, cigi (sima, nemvicces). Ebéd helyett ez is megteszi.

Megbeszélés a reklámügynökséggel, megbeszélés a grafikussal, megbeszélés a következő sajtótájékoztató helyszínével, telefonálás a nyomdával.

Este 6. Kávé, cigi. Vacsora helyett ez is megteszi.

Választási program: több, mint 100 oldal lett - van tartalom bőven, már csak az hiányzik, hogy a külső is szép legyen. Megbeszélés a kiadványtervező grafikussal és a programozóval, aki majd online teszi olvashatóvá.

Gyors egyeztetés Áronnal, a sajtóssal: probléma van a jelöltfotózással, annyi pénzt kérnek a stúdióért, amennyit lerajzolni sem tudok. Nem baj, megoldjuk. A helyszín adja magát (mi másra lenne az iroda?), lámpákat 3 ember ad kölcsön, fotós ismerős jön. A barátnője sminkes, ő fogja csillogásmentesíteni a jelölteket a szórólapokon, plakátokon.

Este 9. Ma sem fogok korán lefeküdni.

Egy grafikus bejelentkezik, most tudna jönni, tervezzünk hátteret a sajtótájékoztatóra, 4K!-sítsuk a helyszínt.

Éjjel 11:30. Kávé, cigi.

Kéne még írni egy posztot is.

Valahogy így. Azt mondtam, hogy a fentieket mindenki önkéntesként, ingyen, fizetés nélkül csinálja? Egy csomó romantikus idealista.

De minket ez nem zavar, már Che is megmondta: "Ha azt mondják nekünk, hogy romantikusak vagyunk, hogy javíthatatlan idealisták vagyunk, hogy a lehetetlent képzeljük el, akkor százszor is azt kell felelnünk: Igen, ilyenek vagyunk."

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vankireszavazni.blog.hu/api/trackback/id/tr605789927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1001nappal 2014.01.30. 18:52:04

Mondom én, hogy a 4K! politikai analfabéták gyülekezete. Egy közönséges tömeggyilkost idézni akkor is kommunikációs öngól, ha a szélsőbalosok IQcsökkentjei között népszerű "Che".

2014.01.31. 09:05:54

Bocs srácok, de ez az írás pont azt a totális (ámde lelkes) amatőrizmust mutatja, amit eleve feltételeztem, ezzel pedig nem juttok messzire.

Mária 2014.01.31. 09:46:42

Na és ha netán kormányra kerülne, akkor hogyan fog a 4K kormányozni?

Így? Ebben a stílusban?

:DDDDDDDDDDDDD

Mária 2014.01.31. 09:49:55

@shitgun:

Azért gondolták, hogy ez a poszt tuti bejön az embereknek, mert a vérprofi marketingmenedzser Jóban-Rosszban Barbara is ugyanígy adja elő magát a Szuper TV2 délutáni műsorsávjában :)

Szelid sunmalac 2014.01.31. 09:53:04

En speciel ertekelem, ha valaki onkenteskent is kepviseli az elveit, vagy tamogatja azokat, akik kepviselik.
De ezt igy nem lehet csinalni. A kampanyt nem az utolso pillanatban kell elkezdeni. Minden nagyobbprojektnek kulonbozo faziasai vannak. A leggyakoribbak:
- Elokeszites
- Felepites
- Elemzes
- Tervezes
- Megvalositas
- Megintcsak elemzes

Nem artana felvenni valakit, aki ert hozza, koordinalja az egeszet, a feladatokat leosztja, es mindenki egy-egy teruletert lenne felelos. A feladatokat pedig tudni kell delegalni, mert egy ember nem tud mindent megcsinalni. Ha pedig tul kevesen vagytok, akkor bizony tudni kell mit lehet bevallalni.
Hosszasan magyarazhatnam, de a lenyeg, vegyetek mar fel egy vezetot (managert)!

2014.01.31. 09:55:49

@Mária: olyan apróságokról ne is beszéljünk, mint a vízjelmentesített stockphoto forrásmegjelölésének hiánya. Az apró nüanszokból látszódik a dilettantizmus.

Ördögi alak 2014.01.31. 10:03:44

Jó, hogy ennyi "vérprofi" troll van, akik ahelyett, hogy felemelnék a valagukat, és tennének a változásért, csak cikizni tudják azokat, akik legalább megpróbálnak ezen a rakás szaron változtatni, ráadásul külső támogatók, és milliók nélkül! Többre viszik ezek a fiatalok, mint gondolnátok, és akkor majd lesz nagy csodálkozás! A kormányzási kérdésre pedig: meg kell majd nézni a választási programot!
De örömteli, hogy ekkora az ellenállás velük szemben, mert ez azt jelenti, hogy jó irányba haladnak!
Hajrá 4K! , csak így tovább!

Szelid sunmalac 2014.01.31. 10:07:19

@Ördögi alak: Draga baratom! Ha nem latnad, epp tanacsokat adtam nekik. Hogy verprofi lennek, azt nem allitom. Maradjunk annyiban, hogy pont a szervezes es menedzsment teren van nemi tapasztalatom es ralatasom a dolgokra.
Epp ezert azt is latom, hogy ez nekik nagyon hianyzik. A"tobbre viszik" pedig relativ. Mihez kepest? A kituzott celokhoz kepest? Mas partokhoz kepest? Magukhoz kepest? Egy vasesztergalyoshoz kepest?

Ördögi alak 2014.01.31. 10:17:33

Kedves SZELID SUNMALAC !
Az előbbi komment nem kifejezetten Neked szólt! És ha valóban segíteni akarsz, akkor ezt az info@negyedikkoztarsasag.hu címen megteheted.
De javaslom, hogy olvasd el a többi kommentet is, és megérted, hogy min is akadtam ki...

Szelid sunmalac 2014.01.31. 10:21:32

@Ördögi alak: Nono! Onkentesnek lenni sem idom, sem energiam nincs. Ahhoz, hogy en segitsek, ahhoz mindent latnom, tudnom es ertenem kene. Tudnom kene mik a pontos celok, ki mit csinal, hol tartanak a folyamatok, mik a kovetkezo lepesek, mik az egyes allomasok, ki felel ertuk, milyen eszkozok es forrasok allnak rendelkezesre, mik a hataridok stb. Ez nem amolyan gyere gomboc, hamm bekaplak, amit egy e-maillel meg lehet oldani. Ha igy lenne, akkor tenyleg nagyon amator a dolog.

Ördögi alak 2014.01.31. 10:25:59

@Szelid sunmalac: Nem is erre gondoltam. De az észrevételeidet a megadott e-mail címre simán leírhatnád. Hidd el, ha jó tanács, akkor megfogadják!

Szelid sunmalac 2014.01.31. 10:35:16

@Ördögi alak: Gondolom olvassak a blogot is. Kulonben miert irtak volna meg?

1001nappal 2014.01.31. 11:00:24

@Ördögi alak:
Nem. A nagy ellenállás csak annyit jelent, hogy egyre több embernek van elege az önjelölt világmegváltókból. Akik évekkel előbb jönnek rá arra, hogy ők jobban csinálnák, minthogy rájönnének, hogyan is csinálnák. Ez így egy politikai vicc, amire szinte senki sem vevő.
A hazug részvételi demokráciájuk pedig megmutatja a valódi természetüket: Te húzd az igát, mi pedig majd élvezzük a munkád gyümölcsét. Te legyél biztos vesztes egyéniben, mi pedig majd a listán besétálunk, ha elég ostoba naív barom húzza az igát. Ha kevesebb, akkor is gazdagabbak lehetünk néhány százmillióval:
Mi csak nyerhetünk, te csak veszíthetsz. Mi csak a hatalmat akarjuk, a munkát rádbízzuk. Nincs programunk, de te majd megírod a mi ízlésünk, elvárásaink és fóbiáink szerint. Nincs pénzünk, de majd az állam ad, hogy azután is ingyen dolgozz nekünk, mert a pénzt már odaígértük a haveroknak. Nem értünk semmihez, lusták és tehetségtelenek vagyunk, de jól szeretnénk élni életünk végéig. Bízzatok bennünk, mert mi még nem loptunk. Igaz, hogy folyamatosan hazudunk, átverünk, de mi vagyunk a szűzkurvák, akikért annyi balek rajong évezredek óta. Mi vagyunk a 4K!

Juhász Péter (LMP) 2014.01.31. 11:20:22

Nekem nem tűnt a dolog a leírás alapján szervezetlennek. Bármilyen nagyvállalatban pont ugyanennyi stressz van. Nyilván erőforráshiányos és zaklatott napok ezek, és vélhetőleg az sem segít, hogy a kampány utófinanszírozású: akkor érkezik a pénz az államtól, mikor már lefutott a kampány. Azt meg igazságtalan lenne elvárni, hogy 2013 októbere óta kész legyen a programjuk, szórólapjuk, jelöltbemutatkozóik...

Macroglossa 2014.01.31. 11:22:35

Che is megmondta, aztán kivégeztetett pár száz-pár ezer embert romantikus-idealista hevületében.

Bár a Viktátort és a táncoslábú idiótát is legszívesebben egy közös cellában képzelem el, de nem idealista lilaködös kisbölcsészek fognak ezen változtatni, akik Che pólókban, Che idézetekkel demonstrálják szabad szellemüket...

Szelid sunmalac 2014.01.31. 11:31:21

@Juhász Péter (LMP): Peter! Persze, mindenhol van stressz es varatlan feladatok. De!
- A stressztol nem lesznek megoldva a problemak
- Sehol nem normalis, ha ejjel fel tizenkettoig dolgozik valaki, a munka hatekonysaga romlik, a hibakockazat jelentosen no
- Az utofinanszirozas egy helyzet, amit egyszeru tenyezokent kell felfogni es ezzel kalkulalni a tervek kialakitasakor
- Nem oktoberben kell, hogy minden kesz legyen. Viszont akar mar oktoberben is meg lehetett tervezni, hogy mikre lesz szukseg, azokat mikorra es kinek kell elkesziteni
- Tokeletes pelda a fentiekre peldaul a studio ara. Ez ugyanis nem valtozott oktober ota annyit, hogy ne lehetett volna meg idejeben utanajarni, ha tudom, hogy fotozasra lesz szuksegem. Ha pedig tudom mennyibol gazdalkodhatok, abbol mennyit szanok fotozasra, es a studioberles meghaladja a keretet, akkor fel tudok meg vazolni ket-harom masik opciot, amiket szinten le tudok ellenorizni, es akkor nem az utolso pillanatban kell kapkodni.

Mint mondtam, varatlan dolgok mindig lesznek, de a szervezesre pont azert van szukseg, hogy a nagy reszet kikuszoboljuk.

Juhász Péter (LMP) 2014.01.31. 11:48:18

@Szelid sunmalac: Azért ez elsősorban egy blogbejegyzés, amiben nyilván nincs benne minden részlet. Simán lehet, hogy volt tervezve stúdió korábban is, csak oda beütött egy munka és beindult a filléres alku, vagy a fotós akivel eddig dolgoztak váltott új helyre, magasabb bérleti díjjal, stb. Ezer dolog lehet, nem feltétlen írt le mindent, hogy ne legyen unalmas. Azt javasolni, hogy "kalkuláljanak az utófinanszírozással", az olyan, mintha azt mondanád a szegénynek, hogy kalkuláljon a szegénységgel. Nyilván bank nem fog hitelt adni, és párt nem válthat ki Széchenyi kártyát egy jövőbeni pénzre... :) Így oldja meg: igyekszik mindent szívességi alapon megszerezni, az viszont mindig last minute dolog, hogy éppen ki hol ér rá.
Van persze igazság abban amit mondasz, én csak azt mondom, hogy a nagyvállalati körben is a legprofibb projektkézikönyv meg előkészítő munka ellenére is túlterheltség van, sokszor becsúszik ad hoc meló, stb. Törekedni kell persze, hogy mindenre gondoljanak, de azért tényleg ne verjük már el a port szegényeken olyan dolgok miatt, ami reálisan nem feltétlen tud sokkal összeszedettebb lenni. Érted, nyilván ők lennének a legboldogabbak, ha lenne egy droidhadseregük hordozható laptopokkal, szatyornyi kitűzővel meg előrefaragott mantrákkal a központból... Minden résnek örülni kellene, ami üthető a narancs Halálcsillagon, nem azon fanyalogni, hogy sorjás lett a rés széle. :)

Szelid sunmalac 2014.01.31. 12:00:24

@Juhász Péter (LMP): Ezt mar leirtam korabban, hogy konkret tanacsot pont az informaciok es reszletek hianya miatt nem tudok adni. Tiszta sor.
Viszont azt a pontod, hogy nem lehet az utofinanszirozassal kalkulalni, egesz egyszeruen nem ertem. Ha egyszer nincs penze az embernek, akkor nincs penze. Hat hogy mashogy lehet kalkulalni (akar a szegenynek is), mint hogy nincs? Ertelemszeruen nem azzal, hogy egyszer majd lesz, hanem kenytelen abbol elni es azzal tervezni, ami van, ami elerheto. Ha egyaltalan semmilye nincs, akkor nem lehet kampanyolni. Ki van ez talalva, termeszetesen szandekosan, de ettol ez meg egy helyzet.
Mellesleg en aztan vegkepp semmilyen port nem verek el senkin. A rovid bejegyzesbol nekem ugy tunt, hogy a posztolo tul sok mindent akar koordinalni egyszerre, keves az eroforras, ami van, (nem tudom, csak sejtheto) az meg nincs feltetlenul jol iranyitva.
Azt elismerem, hogy az ad hoc problemamegoldast nagyon is jol csinalja a posztolo. Amire ra akartam mutatni, hogy jelentosen megkonnyithetne a sajat dolgat a jovoben, ha korabban es esetleg mas szerkezetben allna neki az ilyen nagyobb projekteknek.

Juhász Péter (LMP) 2014.01.31. 12:42:42

@Szelid sunmalac: Azt írja a lány, hogy dec végén kapta a posztot, sokkal hamarabb tervezni nem lehetett ideje.
Pénz témában meg gondolom folyik a folyamatos gyűjtögetés, próbálkozás, néha jobb reményekkel (olyankor úgy fest, hogy belefér a stúdió a büdzsébe és megnyugszanak), néha rosszabbakkal. És gondolom mindeközben mindenki próbálja menedzselni a civil életét is. Nem irigylem őket (sem).
Ha realistán indulnának neki, akkor nem indulnának neki. :)
Ja a porelverést nem is csak rád értettem, hanem sok más kommentre, hogy "hogy lesz így kormányzás". A germán törzsek is milyen egy balfasz üvöltözős hordának tűnt, csupa szervezetlen ösztönlény, ki is röhögték őket a rómaiak.
Sokan esnek abba a hibába (nem rád vonatkozik), hogy ki vannak ugyan ábrándulva a politikából, változást akarnak, új arcokat, viszont minden új arctól elvárják, hogy legyen rögtön olyan tapasztalt, olyan jólfésült mintha ezt csinálná 89 óta. A legviccesebbek azok a kommentek, akik rögtön számon is kérik, hogy miért nem dörzsölt és kemény a friss erő, "ilyen idealistán nem lesz esély a mostani hatalom ellen". Kvázi mintha a korrupciót csak "rablóból lesz a legjobb pandúr" elvből kiindulva csakis korruptak tudnák legyőzni. Kicsit hallgatja az ember a Klub Rádiót, rögtön jönnek a nyíltszívű nyugdíjas rajongók, hogy "nekünk is ki kéne találni egy olyan nagy hazugságot mint a rezsicsökkentés, mert más módon ezek ellen nem lehet, drága Balatonboglár úr"

1001nappal 2014.01.31. 13:16:40

@Juhász Péter (LMP):
Kicsit nehéz elhinni, hogy akik képtelenek a politikai marketingben innivációra, azok majd kormányképesek lesznek. Nem hazudni kellene, hanem üzeneteket megfogalmazni. Erre mindmáig képtelen a 4K! Nem hinném, hogy kb. 60 nappal a választás előtt korai lenne legalább egy értelmes politikai üzenettel előjönni. Tizenévesen egy ideig én is rajongtam a széppofijú, mafla, hamvas tinédzser lányokért, de a választókorú népesség többsége ebből a mentalitásból már kinőtt. Nem lehet az ártatlan butasággal eladni egy pártot. Mást pedig eddig nem láttunk a 4K!-tól.

Ördögi alak 2014.01.31. 14:33:48

@1001nappal: Ha valóban ez lett volna a cél, akkor a Bajnai, vagy a Mesterházy ajánlatán kapva kapott volna a 4K!, de elutasították! Mert ez a társaság valóban tenni akar, szemben a demagóg kommentelőkkel, akik semmit nem tudnak a pártról, de tolják a marhaságaikat! Itt valóban mindenki dolgozik, és munka mellett csinálja ezt az egészet, mert hisznek egy jobb Magyarországban! És eleve nem kritizáljuk a receptet tálalás előtt ugye?! A hozzád hasonlókkal van a baj, akik érdemi tudás nélkül osztjátok a demagóg dumát! Tájékozódj, kérdezz, utána alkoss véleményt!

1001nappal 2014.01.31. 15:19:30

@Ördögi alak:
Tájékozódtam és kérdeztem. Azután véleményt alkottam. Nem értem, min görcsölsz. Véleményszabadság van. Apró kis különbség köztem és a 4K! blogaktivistái között, hogy én értek a politikához. De ez nem érdekes. Az az érdekes, hogy még fogalmuk sem volt a 4K! ifjúkommunistáinak, mit is akarnak kormányon, amikor már hittek abban, hogy ők jobban fognak kormányozni. Ezt jobb helyeken arcoskodásnak hívják, nem politikának. Ma pedig nyilvánosságra hoztak egy olyan országos listát, ahol az ismert nevek között egyetlen kormányképes személy nincs. De azért ők jobban kormányoznának. De azért nekünk hinnünk kellene bennük. Miért is? Az pedig egy vicc, hogy Istvánffyt pr-szakemberként tüntetik fel. Ha az lenne, nem engedné azt a kommunikációs ámokfutást, amit a 4K! rendez a neten.

kissate 2014.01.31. 15:46:31

@1001nappal: @Ördögi alak - Remek advocatus diaboli-szöveget tetszett kerekíteni a 4K! képzelt szentté-avatási perében! Gratulor! A gond csak annyi, hogy nem szentté avatódni szeretnénk, hanem tenni - de hát ezt egyelőre még csak megvallani, hinni, eltervezni, a tervezetet programtervezetként kidolgozni és megosztani tudjuk... -- Jó az, ha ilyen riposztok érintik működésünket, azt hiszem, nekünk jó az. -- Bár én keményebb hangvételt is el tudnék képzelni, a még nagyobb tisztelet jeleként...

Ördögi alak 2014.01.31. 21:31:41

@1001nappal: Drága barátom!
Az az arcoskodás, hogy kijelented:"Én értek a politikához"!
És mivel sem engem, sem a 4K! tagjait nem valószínű, hogy ismersz, így csupán nem teszel mást, mint szimplán acsarkodsz!
Kicsit szállj magadba, mert rád fér! Nem tudsz te semmit, csupán köpködni a másikat, aki tenni akar az ellen, amit a hozzád hasonlók huszonnégy éve csinálnak ebben az országban: nagy pofával kijelentik, hogy értenek a politikához, és ebbe lassan tönkremegy az ország! Annál, mint ami az elmúlt huszonnégy évben volt, még egy óvodás is jobban kormányozna! Bennük legalább megvan a kurázsi, hogy változtatni akarnak! Csak a beszűkült Fidesz-Mszp fanok verik a nyálukat ez ellen! És nem az a baj, hogy elmondod a véleményedet, hanem az, hogy szart sem tudsz semmiről, de lököd a rizsát!

1001nappal 2014.02.01. 13:42:53

@Ördögi alak:
Te nem tudsz semmit, nem én. Te nem tudsz semmit sem rólam, sem a politikáról, sem a politikai párbeszéd alapjairól. Ahogy az utóbbi kettőről a 4K! sem tud semmit. Amikor a 4K! a szavazók bizalmát kéri, akkor ezzel egyben köteles tűrni a kritikát. Ha erre képtelenek, ha csak arcoskodni tudnak, értelmes válaszokat adni, értelmes érveket felsorakoztatni nem, akkor nem valók a politikába és nem is értenek a politikához. Én egy pártról és politikai szerepet vállaló közszereplőiről írtam le a véleményem. Te ellenben csak személyeskedsz, érveid, válaszaid nincsenek. Ennyit tudsz. És ennyit tud a 4K! is.

Ördögi alak 2014.02.06. 11:07:20

@1001nappal: Te nem ismersz sem engem, sem a 4K!-t, ellenben kritika helyett sértegeted magát a pártot, és ezzel annak minden tagját, szimpatizánsát! Kicsit túl sokat gondolsz magadról! Ha te valóban olyan "szakértő" lennél, mint amilyennek lefested magad, akkor nem blogokon trollkodnál, mert nem lenne rá időd a politikai karriered mellett! Sajnálom, hogy ilyen alakok is vannak ebben az országban, akik félnek a változástól, mert az érdekeik ellen való! A hozzád hasonlók miatt tar itt ez az ország! És hogy legyen egy kis fogalmad a dolgokról: a kritika nem egyenlő mások leszólásával, alázásával! Ehhez kellene egy kis intelligencia, hogy alapból tudd, de úgy látom, ennek igencsak hiányát szenveded!
További szép napot ! :)

Teri néni 2014.02.09. 19:16:39

Akkor most kiderült, hogy a 4K!-nak a véreskezű Che a példaképe. Nem akarunk újra Tanácsköztársaságot ésLenin-fiúkat.
süti beállítások módosítása