Van kire szavazni

A 4K! nekivág a választásoknak

A Milla emlékére

2014.01.16. 15:34

millatuntetes2011.jpg

2011. október 23-án voltam életemben először tüntetni. Önkéntes rendezőként, a sajtóemelvényre vigyázva hallgattam végig a Milla-tüntetésen a beszédeket, és valamiért különös büszkeség töltött el, úgy éreztem, hogy megérte kijönni, és egy jó ügynek lehettem aktív részese. Egy olyan helyen, ahol több, mint százezer ember egyszerre mozdult meg egy, közös célért. Ahol nemcsak a szónokok, de mindenki, akivel vadidegenként beszélgettem, teljesen feldobott, motivált és tettrekész volt. Legyen az idős vagy fiatal, gazdag vagy szegény, pesti vagy vidéki, vagy bárki. Egy volt a lényeg: mindenki civilként volt kint, és nagyon sokan mutattuk meg: nem tetszik a rendszer.

2013. október 23-án, két évvel később leforrázva néztem végig a tévében a nyolc-tízezres szocialista majálissá silányult rendezvényen a Milla szellemében Gyurcsány által fizetett színpadot. Egymást savazó, zombikként feltámadó és a jobb érzésű magyar embereket rémisztgető múmiák váltották egymást, különböző értelmetlen, valóságtól teljesen elszakadt mantrákat szórva hol a másik, hol a hallgatóság felé. Juhász Péter még sajnos adta a nevét ehhez is - a százezer ember, a mi segítségünkkel felépített brand bekerült ez alá a szedett-vedett tolvajbanda alá.

2014. január 14-én a világi haver, a gigaszakértő Bajnai régi cimboráival együtt végleg elköszönt a Millától és annak egykori szellemiségétől. Azt a szervezetet, ami 2012-ben sajnos színpadra emelte, tízezrekhez juttatta el a hangját, most páros lábbal rúgta ki a fő üzenetével együtt. Ez az üzenet szerintem 2011-ben még az volt: hétköznapi emberként, különösebb elköteleződés nélkül is tehetsz valamit, és számít, ha valahogy kifejezed a véleményed.

Ez a törekvés - legalábbis a Milla és a Szoldaritás részéről - elbukott. Mi viszont továbbra is kitartunk mellette, nálunk nem kell jogilag elköteleződnöd, hogy formáld a közösséget. 

2014. január 16-án, azaz ma, emléket állítottunk a rendszerkritikus erők két legígéretesebb tömörülésének: a Millának és a Szolidaritásnak. Ennél azért jóval nagyobb reménységem volt a demokrácia megújítása kapcsán a Millában. Ezért ma megemlékeztünk róluk és egykori szellemiségükről. Egyúttal hálát adtunk az égnek, hogy a régi rendszerkritikusok közül legalább mi talpon maradtunk. Sajnos csak mi.

83 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vankireszavazni.blog.hu/api/trackback/id/tr395759469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1001nappal 2014.01.17. 07:58:32

A Milla története is bizonyítja, hogy álcivilkedéssel csak elbukni lehet. A sajtószabadságért, ha nem is egymillió, de legalább százezer embert mozgósítani tudtak. Hatalmi céljaikért pár ezret.

♔batyu♔ 2014.01.17. 09:14:31

"A Milla története is bizonyítja, hogy álcivilkedéssel csak elbukni lehet."

A MILLA sikerrel tiltotta be Pesty interjúját a Borsodi cigányvajdával. Az ijesztő nem is az, hogy kezdeményezték a betiltást, ez csak egy szokásos libsi tempó, hanem az, hogy az MTV-nél sikerült is elérniük. Úgy, hogy ők elvileg ellenzékben vannak.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.17. 09:26:33

A Milla sosem volt erő. Nem állt mögöttük senki, nem voltak támogatók.

kovacs.lehel 2014.01.17. 09:39:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Annyiban igaz, hogy az embereket nem ők hanem Orbán-ellenesség vitte ki az utcára. Ami egy kormányciklus közepén még oké, de program meg szervezet híján nem tudtak továbblépni ezen a civil szüzeskedésen. Aztán kőtöttek egy szar alkut Gordival. A 4K! meg pont jókor hagyta ott őket és alapított pártot.

Palma di Cesnola 2014.01.17. 09:44:52

@1001nappal: De mostanra az a szàzezer (?) is àtlàtott a szitàn, ld. ezt a bejegyzést, példàul. Egyébként hiszi a piszi: sosem voltak szàzezren, talàn tìzezren inkàbb.

barli 2014.01.17. 09:53:22

na de mi van most a Millával meg a Juhász Péterrel? Akkor most bent vagytok a buliban, vagy nem?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2014.01.17. 09:59:36

"2013. október 23-án, két évvel később leforrázva néztem végig a tévében a nyolc-tízezres szocialista majálissá silányult rendezvényen"

Én is ott voltam mindkettőn, és még sok másikon is.
Amit megtanultunk (te is, csak nem akarod bevallani), hogy valami ELLEN sokkal könnyebb mozgósítani, mint valamiÉRT.
Abban sokan egyetértenek, hogy a jelenlegi diktatúra szar. De olyanra, hogy "nem ezek", nem lehet szavazni, csak valaki konkrétra. És akkor már elmegy a nép - valaki mellé állni az valahogy ciki.
A 2010-es LMP-vel semmi baj nem volt, tagja voltam, tudom: de a nép egyszerűen nem volt képes azt mondani, hogy "igen, pont ezt akartam, akkor teszek is valamit". Mert ezt akarták: valami újat, tisztát, és amikor megkapták, azt mondták, komolytalan. A 4K! még inkább ebben a cipőben jár.
A nép hülye, mert ellentmondásos dolgot akar. Tisztát, aki egyben erős szereplő. Az "erős szereplő" alatt olyat ért, aki a meglevő színtéren jól tud játszani - viszont a jó játékosokról ő maga mondta az előző mondatban, hogy nem tiszták. Szóval lehetetlent akar, csak nem látja be. Ez volt az LMP veszte is, és ez lesz a 4K-é is. És higgyétek el, nem örömömben mondom.

Poroszkai Attila 2014.01.17. 10:27:38

Jogos, teljes egészében megértem az érzelmeidet. Tulajdonképpen Juhász Péter átverte az embereket. Magam némileg gyanakvóbb voltam nem mentem oda, mert motoszkált bennem a kérdés: ki fizeti a milla révészét? Túl profinak tűntek kezdő tömegmozgalomnak, és a Bajnai összeolvadás számomra be is bizonyította, hogy kik lehettek az indulás hátterében.

panteon 2014.01.17. 10:32:16

@peetmaster: Szerintem nem akar lehetetlent a "nép" csak (ha tetszik,ha nem) nincs meg az IQ szintje a döntéshez.
Az Ország kb 40%-a a személyes szimpátia alapján szavaz a pártokra.
Van akinek bejön Bajnai mert "jól fésült", vagy Gyurcsány mert jó szónok stb..és a programjáról fogalma sincs!
Az embereknek nem új eszme kell, hanem igazság és létbiztonság.
A baloldal még azért tud működni, mert a sok faék egyszerű ember a szocialista rendszert várja tőlük, ezért szavaznak rájuk, hogy "majd az MSZP jól elveszi a gazdagoktól és odaadja a szegényeknek".
Nem értik meg, hogy a bal oldal is csak kapitalista rendszerben tud már működni.
Egy új valamit is akaró pártnak meg kell tudnia szólítania társadalmi csoportokat, ha ez nem megy akkor süllyesztő a vége. Ez a "csatlakozzon aki akar" soha nem fog működni!
A 4K! egyetlen nyilatkozatával már elásta magát, amikor azt magyarázta, hogy "tegyük legálissá a marihuánát és a bevételből majd építünk valamit"..
Gratulálok...

Rémbódess 2014.01.17. 10:41:57

@♔batyu♔: És erről a Soros is tud? :-)))

Mária 2014.01.17. 10:42:19

A BLOG neve: "Van kire szavazni"

Elárulnák a kedves szerzők, hogy szerintük kire?

A 4K!-ra nyilván nem. Őket is csak az indulásért járó, felmarkolható sokmilliós kampánypénz érdekli, mint az összes többi, a semmiből hirtelen előbukkant, szavazóbázis nélküli pártocskát.

Ha már az induláskor csak a dollárjelek pörögnek a szemetekben, mi lenne később, ha ne adj isten kormányzati pozícióba kerülnétek? Mennyi közpénzzel lehetne jóllakatni az éhes bendőtöket?

kovi1970 (törölt) 2014.01.17. 10:43:55

A Milla vagy a Szolidaritás, nem létező szervezetek, ugyan úgy, ahogy a 4K sem az.
Maximum baráti körnek lehet ezeket minősíteni, semmi többnek.

Egyallampolgar 2014.01.17. 10:44:40

Szerintem nem kell elkeseredni. Akik ott voltunk 2011 okt 23-án, 2012 jan 2-án, azok nem tűntek el .Még ha sokan már elvándoroltak, többségünk itt él és torkig van a kistolvaj-nagytolvaj négy/nyolc évente cserélgetésével.
Bosszantó, hogy Juhász és Bajnai alkalmatlannak bizonyult szerepére és méltán leszepelt alakok közé állt.
Egy tanulsággal több. Találunk másokat. Legfeljebb nem idén alakul az első MSZMP mentes európai kormány.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.01.17. 10:49:42

@♔batyu♔: Akkor a Fidesszel kellett volna összefogniuk, nem az MSZP-vel.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.01.17. 10:51:28

@panteon: A 40%-ot eléggé alábecsülöd. Kb. 60-70% személyes szimpátia alapján, pontosabban az alapján szavaz, hogy kit utál és az ellen ki a legesélyesebb.

kovacs.lehel 2014.01.17. 11:04:00

@Mária: Ezt te honnan tudod? Mire alapozod?
Ez a bajom az általános közgondolkodással: ha egy párt azt mondja, hogy segítsetek, hogy állami és tiszta forrásokhoz jussunk, hogy legyen miből kampányolni, eljutni az emberekhez, hogy képviselhessük őket, rögtön jönnek az ilyen kommentek. Be kéne látni, hogy politizálni is csak pénzből lehet. A baj a nem látható, hátsókapus pártpénzekkel van. De mond el kérlek, hogy egy pártnak miből lesz mondjuk tvreklámra meg plakátra pénze. Jobb ha a gazdasági lobbi adja? Ennyi pénzt a hétköznapi emberek nem tudnak összedobni...

Szúnyog 2014.01.17. 11:06:14

Langer Ármin a legszebb köztetek.

panteon 2014.01.17. 11:08:22

@Online Távmunkás: Ha tetszik, ha nem, ez a Magyar mentalitás.
Útálni a másikat. Ha a hozzászólásokat megnézzük, egyértelmű, hogy nem a pártok a megosztóak hanem maguk az emberek.
Minden párt és azok fan-jai is elhiszik, hogy csak nekik van igazuk.
Ebből az országból soha nem lesz Svájc, legyen az Milla-Hella vagy akármilyen új párt.
A Milla és a 4K! lett volna az LMP 2.0

Együtt 2014 különítmény 2014.01.17. 11:09:24

Abban egyetértünk, hogy a Milla kimúlt. Legfeljebb túlbecsüli a szerző a tetem nagyságát, amiből ki akar harapni egy-két porhanyós falatot. Talán ha pár igazi civil tartozott a Millához, a többi vegyes elkötelezettségű utcai csődület, vagy ehyszerűen csak kíváncsiskodó volt

Karsai Dóriról mi hír? Danojjon már nekünk valami jót

too damn pretty to die · http://apuokolbeszoruloarca.blog.hu/ 2014.01.17. 11:13:06

@Mária: Nyoma sem volt az aktuális választási törvénynek, amikor a 4K megalakult, és akkor egy forintot sem kaptak volna az indulók. Higgyétek el, nem akkora bisznisz pártot csinálni, még a mostani rendszerrel sem.

Majd akkor mondhatjátok, hogy csak a pénz miatt volt, ha azt látjátok, hogy nem kampányolunk. Ha elbasszuk a kapott támogatást a Simicskának óriásplakátokra, akkor nem éppen markoltuk fel a milliókat, nem? Inkább összerakunk egy áfacsaló szervezetet, ha annyira könnyű pénzhez akarunk jutni.

Kérlek ne sértegess minket olyanokkal, hogy csak a pénz érdekel, hogy a dollárjelek pörögnek a szemeink előtt, mert semmi alapod nincs rá.

eßemfaßom meg áll 2014.01.17. 11:15:13

@Egyallampolgar: "Akik ott voltunk 2011 okt 23-án, 2012 jan 2-án, azok nem tűntek el" és mi érdemi jelentősége van max 50ezer potenciális mszp szavazónak pl a 4K szempontjából? lesznek belőle 100an akik rájuk szavaztok (már ha valami csoda folytán sikerülne indulniuk)?

panteon 2014.01.17. 11:15:45

@Kürtös: Nem addig van a baj ameddig be jutnak a parlamentbe, hanem utána!
Valahogy semmi sem sikerül nekik már ott bent. Jó meleg van, van kaja, pia, hova siessenek.
A képviselők kötségtérítéséről még népszavazási kezdeményezés is indult, mivel most ez úgy van, hogy oda megy a Józsikám a pénztárhoz. ott megkérdezik Tőle, "-mennyi benzint autóztál el a hónapban?" -"250.000-et", "-ok tessék itt van.."
Semmit nem kell számlával igazolni, amennyit bemondasz annyit kapsz.
Na most az LMP, vagy a Jobbik miért nem veri azóta az asztalt, hogy "ez igazságtalan, én számlával akarom igazolni a költségeimet!"? Mert már bent vannak és minden jó ahogy van..dől a pénz...a többi meg majd lesz valahogy.

kovacs.lehel 2014.01.17. 11:25:00

@panteon: A 4K! se nem LMP se nem Jobbik. Értem én az alapvető bizalmatlanságot, de mégis, mitől várhatunk változást, ha nem egy új párttól? A politikán kívülről bekiabálni nem sok értelme van a jelenlegi elittel a nyakunkon.

Szúnyog 2014.01.17. 11:26:35

Lehet valahol fogadni pártok eredményeire.
Tennék a 4K 0,05%-os szereplésére, ugyanis azért bízom a 4K kampányában.

panteon 2014.01.17. 11:27:04

@too damn pretty to die: Szerintem Te fordítva ülsz a lovon.
Hogy akartok szavazókat gyűjteni magatoknak, ezzel a nyelvezettel?
Már azon fel vagy háborodva, hogy a semmiből előjön 4-5 ismeretlen, aki századszor
próbálja elmagyarázni, hogy "eddig mindenki hülye volt de majd MI !!"
Mivel eddig minden parlamentbe kerülő csak a zsebét tömte-tömi-tömni fogja, ne várd el, hogy rögtön mindenki seggre esik előttetek, mert Ti "becsszóra" igazat mondtok.
Ki jöttetek a nyilvánosság elé, tessék megküzdeni a megbízhatóságért, vagy ha ennyi tűrőképességed van akkor maradj otthon.

Mária 2014.01.17. 11:33:05

@Kürtös:

"Ezt te honnan tudod? Mire alapozod?"

Ordít róluk.

Mi a farkamat csináltak eddig, hogy csak a választási pénz belengetése után jutott eszükbe önállósulni, pártot alapítani és kampányolni? Hiszen 2010 óta - negyedik éve - kampány van.

Semmi más nem motiválta őket eddig, csak a megszerezhető milliók?

A Fidesz röhög a markába. Bedobta a leszállított indulási feltételeket, meg hozzá a koncot, és röhögve nézi, ahogy ezek ráugranak a koncra, ezzel egyrészt megosztják a választani kívánókat a legközelebbi választásra, másrészt BUKOTT pártként lenullázzák a saját esélyeiket a következő négyéves ciklusra.

Mária 2014.01.17. 11:35:02

@Kürtös:

"ha egy párt azt mondja, hogy segítsetek, hogy állami és tiszta forrásokhoz jussunk, hogy legyen miből kampányolni, eljutni az emberekhez"

Politizáljon mindenki a saját pénzéből és az adományokból, amiért megdolgozott.

Kertvárosi KÓPÉságok 2014.01.17. 11:37:59

Egy apróság: akik a Milla rendezvényein kinn voltak (mondjuk úgy átlagban 50-70 ezer fő) azok az alábbi kategóriákba sorolhatók:
1. túlnyomó többségük Mszp, DK, LMP és más kisebb pártok szimpatizánsai, akik a "Nem tetszik (ez) a rendszer!" jelszóra mentek ki,
2. valószínűleg legalább tízezer (vagy több) olyan belvárosi "széplélek", akiket ez a jelszó szintén megfogott, meg aztán "buli lesz, vazze, buli - ki haggyuk má'!", de politikai nézeteik és elveik nem voltak, nincsenek és nem is lesznek, mert az már olyan "snassz dolog",
3. ismeretlen számú (pár száz vagy ezer) új pártot vagy mozgalmat támogató, politikailag néha vagy gyakran zavaros gondolodású, de legalább ilyen igénnyel rendelkező honfitársunk.
Az 1. társaság hazatért fokozatosan "eredeti pártjához" (Szigetvári és Bajnai buktájának egyik fő oka ez volt), a 2. pedig elment a senki földjére (azaz hazament), beleunt stb. A 3. pedig megalapította a 4K!-t és a Milla egyesületet, mindkettő elment azóta a semmibe.
Ennyi ez a történet. Ugyanis konkrét (politikai vagy világnézeti) elvek vagy gondolkodás nélkül csak ez következhet be.
R.I.P.

panteon 2014.01.17. 11:39:03

@Kürtös: Ez teljesen jogos, de az eddigi tapasztalatok alapján, sajnos minden azt mutatja, hogy mindenki szépen alkalmazkodik a parlamenti élethez..
Sokkal jobban meg kell szervezni egy pártot, ki kell találni azt az arcot aki bizalmat ébreszt, meg kell találni azt a társadalmi csoportot akiket megpróbál megszólítani.
Ezt nem gondolhatta senki komolyan, hogy az első , "úttörő becs szóra Mi rendet rakunk! "-ra mindenki özönleni fog, hogy hol lehet leadni a szavazatot..
Most is itt a kommentek között is, nem meggyőzni akarjátok az embereket, hanem elkülditek a p@ba ha egy kicsit a tyúkszemetekre lép.

Mária 2014.01.17. 11:40:01

@Kürtös:

" De mond el kérlek, hogy egy pártnak miből lesz mondjuk tvreklámra meg plakátra pénze. "

Abszolút hibás gondolkodás.

A tévéreklámokkal meg az óriásplakátokkal nem lehet meggyőzni senkit.

Meggyőzni a személyes jelenléttel lehet. Ha a párt jelöltje nem a választás előtt 10 héttel lesz jelölt, hanem már évekkel korábban a saját választókörének ismert és elismert, aktív embere lesz.

Országos szinten meg nem a főutak mellett kell vigyorogni, mint a kurvák, hanem a hírekbe kell bekerülni - ráadásul az ingyen van, és a hatékonysága is nagyobb, mint az útszéli kurválkodásnak a plakátokon.

too damn pretty to die · http://apuokolbeszoruloarca.blog.hu/ 2014.01.17. 11:43:37

@Mária:
A 4K! bejelenti hogy párrtá alakul: 2011 november, alakuló kongresszus: 2012 április.
2013. évi LXXXVII. törvény az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről: 2013 május.

A történeted okos értelmezése a helyzetnek, csak nem igaz.

Mária 2014.01.17. 11:45:00

@too damn pretty to die:

"Higgyétek el, nem akkora bisznisz pártot csinálni, még a mostani rendszerrel sem."

Dehogynem.

Majdnem 700 millió jár annak, aki mind a 106 választókerületben indít jelöltet. A hülyének is megéri.

Ki nem tud a FB-os ismerőseiből 106 embert összeszedni azzal, hogy "figyu haver, semmi munkával lehetne fejenként 6 millát keresni!"

Mária 2014.01.17. 11:46:44

@too damn pretty to die:

A párttá alakulásról szóló bírósági végzésen mikori a dátum?

Mária 2014.01.17. 11:48:52

@too damn pretty to die:

"Kérlek ne sértegess minket olyanokkal, hogy csak a pénz érdekel, hogy a dollárjelek pörögnek a szemeink előtt, mert semmi alapod nincs rá."

Már hogy ne lenne alapom? Olyan alapon, hogy ez a véleményem.

panteon 2014.01.17. 11:57:02

@1001nappal: Ne legyen igazad, de szerintem is igazad van...

1001nappal 2014.01.17. 12:08:34

@Mária:
A politikai tisztesség vastörvénye: Előbb a program legyen kész, azután jöhet a pártalapítás. Azokról a pártokról, akik program nélkül kérik a támogatásunkat, minden okunk megvan feltételezni a tisztességtelen szándékot.

zFuly 2014.01.17. 12:10:42

@peetmaster: Az LMP lehetett volna annak a bizonyítéka, hogy valamiért is lehet. Hogy miért hullott szét, belülröl feszítették széjjel vagy kívülröl szalámizták le, azt nem tudom. Egy biztos: Magyarországon VAN legalább 5% aktív szavazó, aki képes lenne valamiÉRT megmozdulni. Jelen helyzetben kérdés, sikerül-e megmozgatni öket.

too damn pretty to die · http://apuokolbeszoruloarca.blog.hu/ 2014.01.17. 12:12:32

@Mária: Az alapító kongresszus után 1-2 nappal lettek beadva a bíróságra a papírok. Ezután másfél évig húzták a bejegyzési procedúrát az ügyészséggel karöltve. De remélem nem szeretnéd ebből azt kihozni, hogy mivel a párt bejegyzéséről szóló jogerős végzés már a kampányfinanszírozási törvény után született, mi eleve a támogatás miatt alapítottunk pártot másfél évvel előtte :)

> "Ki nem tud a FB-os ismerőseiből 106 embert összeszedni azzal, hogy "figyu haver, semmi munkával lehetne fejenként 6 millát keresni!""

Csak az van, hogy annak a 700 milliónak az elköltését számlákkal igazolni kell. Persze, lehet kamu vállalkozásokat csinálni és fiktív számlákat adni, csak ezt akkor már inkább csinálná az ember a gazdaságban, titokban, mint a nagy nyilvánosság előtt, és még 106 ember se kell hozzá, meg ötvenezer aláírás összegyűjtése.

Nem mondom, hogy nem lesz, aki megpróbál ezen nyerészkedni, de az nem valószínű hogy túlzottan átgondolta a dolgot.

csillámpóni 2014.01.17. 12:15:53

Emlékeztek még, Gyurcsány kampánydala volt az "Igen, igen, igen". Aztán végül övé lett a "Nem, nem, nem" is. Mi jöhet még? "Nemigen"?

1001nappal 2014.01.17. 12:16:18

@too damn pretty to die:
A gazdaságban teljesítmény vagy kapcsolatrendszer kell. A pártpénzekhez csak papírozni szükséges.
Bevalottan nincs programotok. Akkor mire szövetkeztetek, ha nem a pénzszerzésre?

tippan67 2014.01.17. 12:17:27

@peetmaster: A nép hülye :) Ez jó kis tempó. Mindenki hülye aki nem Media Markt-ban vásárol.

too damn pretty to die · http://apuokolbeszoruloarca.blog.hu/ 2014.01.17. 12:17:38

@1001nappal: Attól jobban alszol este, hogy ezzel hitegeted magad? Hogy úgyis mindenki csak hatalmat meg pénzt akar, úgyhogy nincs felelősséged a választáskor?

tippan67 2014.01.17. 12:20:42

@panteon: A fene nagy demokrácia átka a szavazati jog. Gondold el, ugyanahhoz az urnához járulsz te is, mint a vv6 valamelyik szereplője, meg az az ember az FB-ről, aki ész nélkül háborodik fel a pl. hírcsárda hírein. Szóval, mégis, mit vártál a demokráciától? Ez már nem az amit a görögök megálmodtak.

too damn pretty to die · http://apuokolbeszoruloarca.blog.hu/ 2014.01.17. 12:23:01

@1001nappal:
Itt a párt hosszútávú alapprogramja: negyedikkoztarsasag.hu/program
Ez az általános elképzeléseket, víziókat tartalmaz, ne kérd rajta számon, hogy nem konkrét törvényjavaslatokból áll ;)

Lehet egyet nem érteni és vitatkozni a programmal, céljainkkal, de az, hogy kijelentitek, hogy nincsen, aztán ebből levonjátok a nagy következtetéseket, remélem érzitek, hogy kicsit sántít.

panteon 2014.01.17. 12:32:12

@too damn pretty to die: írok egy hasonló programot:
1. Teljes foglalkoztatosság.
2. Igazságozság.
3.A szegénység felzárkóztatása.
4.Az egészségügy világszínvonalra emelése.
5.Az oktatás ingyenessé tétele.
6. A közbiztonság javítása.
7. Egyenlő munkáért egyenlő bért.
Szavazzatok rám!!

panteon 2014.01.17. 12:37:15

@tippan67:
Az az érdekes, hogy ha egy Online kereskedési rendszerben szeretnél, kötvényeket,kincstárjegyeket stb. venni, előtte ki kell töltened egy tesztet, ami alapján eldöntik, hogy az illető tudja-e, hogy mit csinál a pénzével, vagyis próbálják ezeket a tőzsdézőket megmenteni attól, hogy ne kerüljenek gyorsan a híd alá.
Egy Ország sorsáról és az ott élőkről bármelyik hülye szavazhat ha elmúlt 18.

1001nappal 2014.01.17. 12:39:06

@too damn pretty to die:
Dehogynincs felelősségem. Az a felelősségem, hogy az olyanokra, akik lenézik a választóikat, ne szavazzak. Ezért nem fogok rátok szavazni. Nem tudom, honnan a fenéből van akkora arcotok és élettapasztalatotok, hogy azt képzelitek, ezt a lenéző stílust megengedhetitek magatoknak. És ez nem egyéni hiba, ez szervezeti kultúra. Te a sokadik 4K!-közeli ember vagy, aki az új blogotok két napja alatt ebben a bicskanyitogató stílusban írja a hozzászólásait.

1001nappal 2014.01.17. 12:47:13

@too damn pretty to die:
Egyátalán nem sántít. Az "alapprogramotok" politikai analfabéták által írt összefüggéstelen ötlethalmaz. Párttársaid is jelezték már, hogy ezt senki ne tekintse választási programnak.
Egyébként nemhogy a választási programok, hanem a kormányprogramok sem szoktak tartalmazni konkrét törvényjavaslatokat, az a parlamenti munka része. Vagyis szimplán terelsz. Nem ez a baj tehát, hanem az ifjúvoluntarizmus: Akarjuk a hatalmat, de még fogalmunk sincs, mit kezdenénk vele.
Politikailag konzisztens program nélkül egy párt szimpla pénzgyűjtőhely. A ti pártotok ezért jelenleg az, még akkor is, ha ebben is tehetségteleneknek bizonyultatok, és szegények vagytok, mint a templom egere.

panteon 2014.01.17. 12:52:46

Kérdezhetek valamit skacok?
Ezt a programot, hogy "tegyük legálissá a marihuánát és majd abból építünk..."(talán kórházat mondtatok) ez komoly?
Ezt így öten agyaltátok ki? Senkinek sem tűnt fel, hogy ezzel mit üzentek?
Jó Juhász Péter tudjuk hogyan viszonyul a marcsához, de nem is próbált senki ellenkezni?
Nagyon jó kapcsolatban vagyok, beteg gyerekeket támogató alapítvánnyal, akiknek naponta meg kell harcolniuk a gyógyszereikért, nem holnap, nem azután mert akkor már késő, hanem MA.
Nekik azt üzentétek ezzel, hogy "srácok várjatok, előbb a drogosok, aztán majd ha még életben lesznek közületek páran azoknak majd jó lesz..."

too damn pretty to die · http://apuokolbeszoruloarca.blog.hu/ 2014.01.17. 12:58:22

@1001nappal: Másnak sikerült értelmeznie az összefüggéstelen ötlethalmazt, de sajnos nem tűnik úgy, hogy te akarod, csak mindenárod szeretnél valamit amiből kihozhatod a következtetésed, hogy gyökerek vagyunk és csak a pénz kell.
Lenézni meg senkit nem nézek le, te dögkeselyűzöl itt embereket, akiket nem ismersz. Erre reagálhatnánk zsigerből anyázással, mert kb az a szint. Szerintem teljesen normálisan próbáltunk rávezetni többeteket, hogy hibásak a feltételezések, amiből véleményt alkottok.

hansoloo 2014.01.17. 13:07:21

Ezt az egészet abban a pillanatban lehetett pontosan tudni, amikor megjelent a színen gordon. Na, ott ment a kukába az egesz...

panteon 2014.01.17. 13:10:36

@hansoloo: Megint összeált Magyarország zenekara:
1 Gordonka és 10 millió bőgő..

a 17 éves Parker Schnabel 2014.01.17. 13:15:42

Én máig se tudom, mi az a Milla ...?

Egymillió ember a sajtószabadságért - ennyi maradt meg belőletek.

A sajtószabadsággal úgy látszik elégedettek vagytok már, úgyhogy föloszlottatok. Jól értem ?

Vagy csak egy játék volt - egy kicsi a rakás... Orbanisztánban fideszföldén, ahol már úgy megszerették a népek a tüntetősdit, hogy ártatlan játszódássá vált.

1001nappal 2014.01.17. 13:16:10

@too damn pretty to die:
Nem tudom, jártál-e egyetemre, de normális helyeken még az esszéírásnak is megvannak a szabályai. Csak a könytár-büfé szakokon fogadják el az ötletelést esszének. Egy pártprogram írásának is vannak szabályai. Ha azokat nem tartjátok be, ne várjátok, hogy magukat komolyan vevő emberek komolyan vegyenek titeket. Az "alapprogramnak" nevezett ötlethalmazt bevallottan a tagok ötleteléséből állítottátok össze. Meg is látszik rajta. Akkor most mire a felháborodásod?
Ha írtok majd blogbejegyzéseket az egyes elképzeléseitekről, ötleteitekről, akkor részletesen kifejtem, miért nem konzisztens az, amit eddig produkáltatok. Ne várd, hogy egy kb. negyven oldalas ötlethelmazt 5000 karakterben részletekbe menően értékeljek.
Mivel láttam már nőt, tudom, hogy a szakállas bácsi nem az. Mivel láttam már pártprogramot, tudom, hogy az ötlethalmazotok nem az.

kovacs.lehel 2014.01.17. 13:25:48

@Mária: ja, inkább politizáljon az, akit a gazdagok kitömnek lóvéval. A demokrácia drága játék, amiben magánpénzeknek nincs helye. A pártoknak a társadalom felé kell felelősséget vállalnia, minden máshonnan jövő anyagi támogatás függőségi viszonyt teremt, a korrupció melegágya. A 4K! eddig a saját forrásaiból (értsd: tagok) jutott el az országos hírnévig. Tisztább kimondani, hogy ezen kívül csak a tiszta állami pénzből fog kampányolni, nem a különböző befolyást szerezni akaró körök érdekei által megkötve.

@panteon: Érthető az aggodalom, de itt a párt pont hogy nyitni próbál a választók felé, ez a blog célja. Egyébként az aktivisták rohadt sokat talpalnak Pesten és vidéken is, hogy minél többekhez eljusson a híre. Lehet szkeptikusnak lenni, de az ne jelentsen már zsigerből anyázást. Ha valakinek nem jön be ez a dolog, szíve joga, én senkit se akarok sehova elküldeni, ha így tűnt, akkor a magam nevében kérnék elnézést :)

Axel Torpedo 2014.01.17. 13:27:27

@peetmaster:
"a jelenlegi diktatúra szar" - egnek all a hajam az ilyen szovegektol. Gondolod, hogy lennenek meg valasztasok, ha diktatura lenne Magyarorszagon? Vagy nem hemzsegnenek ENSZ-megfigyelok az orszagban, nem rugtak volna ki minket az EU-bol?

too damn pretty to die · http://apuokolbeszoruloarca.blog.hu/ 2014.01.17. 13:28:50

@1001nappal: Kérlek, mesélj még a pártprogram-írás szabályairól.
Elmondom, nálunk hogy működik: Leírjuk, hogy mit gondolunk az ország helyzetéről és mit, hogyan és miért szeretnénk változtatni rajta, hogy az, aki elolvassa, megtudja, mit gondolunk az ország helyzetéről és mit, hogyan és miért szeretnénk változtatni rajta.
Milyen funkciója van a te könyvedben a pártprogramnak?

Mária 2014.01.17. 13:41:46

@csillámpóni:

"Emlékeztek még, Gyurcsány kampánydala volt az "Igen, igen, igen". Aztán végül övé lett a "Nem, nem, nem" is. Mi jöhet még? "Nemigen"?"

Esetleg az, hogy "talán"?

Mária 2014.01.17. 13:44:59

@Kürtös:

" ja, inkább politizáljon az, akit a gazdagok kitömnek lóvéval. A demokrácia drága játék, amiben magánpénzeknek nincs helye. "

Közpénznek meg pláne nincs helye.

Mi lenne, ha a szimpatizánsaik adományaiból politizálnának?

panteon 2014.01.17. 13:45:54

@too damn pretty to die: Nem akarok beleszólni(pedig megtettem) de ez tényleg csak még ötletelés, mert onnantól program, hogy le is vezetitek, hogy miből mi lesz és hogyan...

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2014.01.17. 13:51:43

@panteon:
"Szerintem nem akar lehetetlent a "nép" csak (ha tetszik,ha nem) nincs meg az IQ szintje a döntéshez."

A lehetetlen akarása az IQ-nélküliség alapvető tünete.

"Az Ország kb 40%-a a személyes szimpátia alapján szavaz a pártokra."

Akkor úgy is kell nekik.

@tippan67: de hát ha tényleg hülye?
Ti se tudtok itt mást, mint látatlanba közölni, hogy az egész 4K KIZÁRÓLAG csalni jött létre, meg az egész hülyeség. Mégis mi egyébre következtessünk ebből? Mit kéne csinálni, hogy kiemeljétek a seggeteket a fotelből, és odamenjetek egy párthoz, akivel egyetértetek, vagy csináljatok egyet, ha nincs ilyen? Ja, hogy egyiket se? Akkor pofád lapos. Sírni mindenki tud, ingyen van. Valamit csinálni kéne, és akkor majd megtudod, milyen, amikor a következő fotelhuszár kioszt, hogy csak a pénzcsalásért csinálod.

panteon 2014.01.17. 14:00:13

@peetmaster: Szerintem teljesen jogos a bizalmatlanság.
Ha arra tettétek a fejeteket, hogy pártot alapítotok, akkor meg kell küzdeni a politikai elitbe vetett hit elvesztésével is.
Ha most itt azon kiakadtok, hogy páran megráncigálják a bajszotokat, akkor hamar meg fogtok őszülni.
És azért mert valaki nem pártot alapít, nem jelenti azt, hogy semmit nem tesz az országért.
Mi van ha valamelyik párt kampány stábjában voltam, vagy mennyit dolgozom a hajléktalan szállón, vagy mennyi karitatív dolgot csinálok?

tippan67 2014.01.17. 14:04:17

Látod, látod, így riasztod el a népet.
Először lehülyézed, mert bár legyen az, de hallani nem szereti, és az ilyenfajta "őszinteség" nem kifizetődő.
Másodszor, nos, simán csak átlépsz személyeskedésbe. Értem én a forradalmi hangulatodat, hogyne érteném, csak sajna olyannal személyeskedsz itt, eléggé útszéli tempóban, akiről semmit sem tudsz.
Harmadszor pedig kérlek mutass már rá hogy hol kerülök én a képbe a "Ti se tudtok itt mást, mint látatlanba közölni, hogy az egész 4K KIZÁRÓLAG csalni jött létre, meg az egész hülyeség" idézetben?
Mutass már rá kérlek az idegesen remegő ujjacskáddal arra a pontra ahol én ilyet írtam.

Szóval egy óra alatt eljutottunk oda hogy lehet másra szavazni, de ahol így fogadják az emberfiát, csak azért mert kissé kritikus szemmel figyeli a történéseket, az nem az.

Szóval veszem a kalapom oszt jól van.

kovacs.lehel 2014.01.17. 14:07:42

@Mária: jól mondod, szerintem is inkább anyagi cenzust kéne bevezetni... Olyan pártokra nincs szükség, amiket nem töm ki a gazdag támogató, legyen ettől függő, hogy kinek mennyi esélye van parlamentbe jutni. Milyen szerencse, hogy a Fidesznek van egy olyan szimpatizánsa, mint Simicska!

jog-ász 2014.01.17. 14:14:32

a kérdés csak az hogy lehet-e valahol szavazni rátok vagy nem??mert ha nem akkor az egész csak egy fészbukos csoport marad.

1001nappal 2014.01.17. 15:29:33

@too damn pretty to die:
Vakoknak nem lehet elmagyarázni a színek hangulatát. Ha szerinted a programírásnak nincsenek szabályai, akkor az a te politikai képességeidet minősíti.

1001nappal 2014.01.17. 15:36:11

@Kürtös:
Normális pártoknak nincs szükségük semmilyen támogatásra. Akiknek szükségük van, azokra az országnak nincs szüksége.
Ha lennének normális üzenetei a 4K!-nak, azok eljutnának a választókhoz. Nincsenek, ezért szükségük van a közpénzre. Megideologizálják az impotenciájukat, a Fidesz oldalára állásukat a közpénz-kényszer hazug jelszavával.

kovacs.lehel 2014.01.17. 18:08:53

@1001nappal: ja, mert a médiafelület és -figyelem, az irodák, szóróanyagok ingyen vannak. te írtad, hogy politikai tapasztalattal rendelkezel? :D

1001nappal 2014.01.17. 18:19:22

@Kürtös:
Ha van politikai üzeneted, az általad felsoroltak nem feltétlenül kellenek. Ha van pénzed rá, növeli a kommunikáció hatékonyságát, ha nincs, még több üzenettel és politikai innovációval tudod ellensúlyozni a pénztelenséged. Nekem ez a gyakorlati politikai tapasztalatom.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2014.01.18. 11:19:24

@tippan67:

"Először lehülyézed, mert bár legyen az, de hallani nem szereti, és az ilyenfajta "őszinteség" nem kifizetődő."

tehát te azt _várod_, hogy hazudva legyen neked. Értem. Aztán meg sírsz, hogy hazudnak. Inkonzisztens elvárásnak lehetetlen megfelelni.

"Mutass már rá kérlek az idegesen remegő ujjacskáddal arra a pontra ahol én ilyet írtam."

Jó, nem te írtad szó szerint, de te is a kritizálók, de jobb ötlettel nem bírók táborát erősíted.

@panteon:

"És azért mert valaki nem pártot alapít, nem jelenti azt, hogy semmit nem tesz az országért."

Ezt nem is állítottam, de ez egy párt oldala, ahol a párt van fikázva. Szóval itt az a releváns válasz, hogy hogy kell jobban pártot csinálni.

Disclaimer: én személy szerint nem vagyok 4K-s, de átérzem a helyzetüket első kézből szerzett tapasztalataim alapján.

tippan67 2014.01.18. 13:24:24

@peetmaster: Nem hazudni nem kell, de ez a fajta őszinteség nem kifizetődő, egyszerűen csak ne mond ki amire gondolsz. És kérlek, ne vonj le következtetést senkiről addig, amíg nem tudsz róla semmit. csak azért mert, Egy kis ellenvéleménnyel bírok máris fotelhuszár, lusta, hülye vagyok, sírok.
Arról nem is beszélve hogy nem a pártot, programját, tagjait kritizáltam, hanem a te hangvételedet.
És még egy utolsó gondolat így hamarjában, ha csak az szólna hozzá valamihez amiről van jobb gondolata, jobb ötlete, esetleg jobban csinálja, akkor hamar vége szakadna az eszmecseréknek.
Az a nagy bajod neked, szerintem, hogy egy kissé türelmetlen vagy. Pedig csak azt kellene megértened, hogy bár a történelem fősodrába vágysz, esetleg már ott is vagy, azért az idő lassan teleik, a nép lassan érik.
Szóval légy türelmesebb.

kovacs.lehel 2014.01.18. 15:27:36

@1001nappal: Igen, mert a népszerűséghez elég a jó politikai program más nem is kell. Főleg nem ebben az uram-bátyám, pártmédia által uralt világban. Mondd, melyik nagy sikerű pártnál szerezted a tapasztalataidat? (:

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2014.01.18. 16:58:38

@tippan67: a "nem hazudunk, csak nem bontjuk ki az igazság minden részletét" már volt, és nem volt népszerű.
A személyeskedést meg sajnálom, de mivel nem láttam konstruktív kritikát, csak támadást, nem tudtam mire szépen reagálni. És igen, ha ennek évek óta vagy kitéve, akkor sokat vesztesz a türelmedből. Ami érthető kéne, hogy legyen, hisz én se élek örökké.

tippan67 2014.01.18. 18:32:13

@peetmaster: De látod, már is konstruktív, hisz mind ketten visszább vettünk egy kicsit, és így máris normálisan lehet vitatkozni, beszélgetni bármiről.
A nem bontjuk ki az igazság minden részletét szerintem inkább azt jelenti, elhallgatunk előled olyat, ami rád tartozna. És fontos dolog az is, hogy a választó polgár sokszor nem is tehet róla hogy olyan, amilyen. Hisz az elmúlt majd 70 év csak arról szólt, hogy jó neked a söröddel a kezedben a tévé előtt, és láthatjuk, az ember kényelmes egy fajta, szóval elhitte, mert tényleg jó volt neki. Szerencsére mindig vannak akik izgágábbak, gondolkodóbbak és ezért van remény egy jobb világra, legyen ez bármily fellengzős is.
Visszatérve a hülye polgártársainkra, inkább kizökkenteni kellene őket ebből e testi-lelki tunyaságból. Ne kérdezd hogyan.
De legyek bármily hülye, ha a kedvenc politikusom lehülyéz az azért komoly bizalomvesztéssel jár, nem fogom az igazát vizsgálni, szimplán elutasítom.
Ezért mondom, a megválogatott szavak nem hazugság, a kedvesség és udvariasság sem ártalmas dolog. A dühnek és tűznek is megvan a maga helye ugyanúgy, mint a nyájas szavaknak.

1001nappal 2014.01.18. 19:29:37

@Kürtös:
ATV, Népszabadság, Facebook, család, barátok, szomszédok, stb. ingyen van. De ha hiányzik az üzenet, a kutya sem kíváncsi rád. Ez a 4K! ismeretlenségének az oka, nem a pénz.
Az pedig mese, hogy senkit nem érdekel a program. Egy jó programmal akár még az 5%-ot is lehet hozni.
Ha nem haragszol, egy láthatólag ellenséges környezetben nem részletezném az önéletrajzom.

kovacs.lehel 2014.01.18. 20:20:09

@1001nappal:
Hát, akkor mi két teljesen különböző országban élünk ezek szerint. Véleményed szerint Magyarországon ma a "sikeres" pártok azért sikeresek, mert van üzenetük? Az MSZP-nek pl. hol van bármiféle társadalmi víziója? Milyen üzenete, koherens jövőképe van a Fidesznek? Nézd meg pl. a paksi balhét, 5 év ellentétével ugyanazt vágják egymás fejéhez a pártok, csak a szerepek fordulnak. Ez neked hiteles üzenet? Ez hiteles politika?

És az ország sajtójának jelentős részét ez a két nagy pártblokk tartja a kezében. ATV? Népszabi? Ezeket mint az MSZP pénzeli (vagy épp a HitGyüli). Ezekre hivatkozol te, mint hiteles társadalmi üzeneteket közvetítő orgánumokra?

A 4K! egyedüli ebben az országban, akinek van valós társadalmi víziója, modern és európai értelemben vett BALOLDALI eszméket vall. Nem (neo)liberális eszméket, hanem tisztán baloldali eszméket. Ezeket pedig igen is el kell juttatni a lakossághoz, hogy ne a ValóVilág6-ot tekintse a társadalom mintának (csak hogy értsd a párhuzamot: a VV6-ot milliók nézik, mégsincs semmiféle üzenete).

Persze, lehet, hogy neked nem tetszik a 4K! programja, szíved joga (sokan vannak és lesznek is ezzel így), de azzal vádolni, hogy nincsen gondolatuk az országról, annak jövőjéről, hogy nincs üzenete, az hazugság.

Trollmagnet 2014.01.18. 22:57:11

@Kürtös:

sose vitatkozz Bajnaistákkal

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2014.01.19. 09:48:16

@tippan67: a választópolgárnak nem a saját hibája feltétlenül (a történelmi háttérben nyilván egyetértünk), de tenni csak ő tehet ellene, tehát így róla is.
Idézem, amit az előbb írtam:
"A nép hülye, mert ellentmondásos dolgot akar. Tisztát, aki egyben erős szereplő. Az "erős szereplő" alatt olyat ért, aki a meglevő színtéren jól tud játszani - viszont a jó játékosokról ő maga mondta az előző mondatban, hogy nem tiszták. Szóval lehetetlent akar, csak nem látja be."

Ez ellen mi a teendő szerinted?

Bicepsz Elek 2014.01.19. 11:00:28

Szegeny hulye!!! Ezt az egeszet volt szocik/szadeszosok/hitgyulisek szerveztek. Csak aztan Orban nekik is adott penzt, hogy betomje a pofajukat. Ti birkak meg szelnek lettetek eresztve!!

Bicepsz Elek 2014.01.19. 11:04:25

@Kürtös:
Van uzenetuk(Fidesz es Mszp) es nagyon jol is elnek ebbol: a szavazoik gyulolik a masik partot (PatasOrban.vs. Gyurcsotany). Es ez a lenyeg!!! Orban vagy Gyicsany/Bajnai stb. legyozese!! Az embereknek szinhaz kell!!! Meg nyugdijemeles!!!
Oszt jonapot!!

tippan67 2014.01.19. 12:17:37

@peetmaster: Őszintén fogalmam sincs. Hogy lehet nagy tömegek gondolkodását megváltoztatni jelentős médiafelület nélkül? Talán egy varázsló kellene hozzá.
Szerintem a komoly gond ott van ezzel, hogy az emberek nagy részének az elégedetlensége még nem érte el a fotelből segg kiemelés szintet. Addig amíg a söre, rántott húsa, "valóvilágja" megvan, addig csendben van. Kényelmes nyugodt kis posványából nincs ami kiemelje. Amint ebből egy is hibádzani fog, felemeli a fejét, először értetlenül néz körül, majd meghallja a te, vagy valaki más hangját, hogy eljött az idő, most már tenni kell valamit, vonuljunk az utcára, csináljunk egy kis forradalmat, tegyük jobbá életünk. És persze elindul.
De lásd például Ukrajnát, mióta tüntetnek az emberek és mi végre? Szóval az elindul is kevés.
Szóval úgy gondolom a forradalmi tetteknek még nem jött el az ideje, az ember úgy van vele, nem az én pártom nyert, azt a 4-8 évet kibekkelem valahogy, utána meg kolbászból lesz a kerítés.
De 3-4 váltáson már túl vagyunk, a kerítés még sincs kolbászból, egyszer csak rá ébred arra is, hogy esetleg tenni kéne érte valamit.
süti beállítások módosítása