Van kire szavazni

A 4K! nekivág a választásoknak

Ha évvesztes lennék, nem tudnék továbbtanulni

2014.02.06. 13:14

Sok ismerősöm mondja azt, hogy elvetemült barom vagyok azért, mert belefolytam az országos politikába. Ez részben igaz is, mert abban a formában, ahogy mi csináljuk, tényleg kell egy bizonyos fokú őrültség. Na meg persze hatalmas elkötelezettség: hónapokon keresztül heti 50-60 órákat dolgozni önkéntesként nem hangzik túl vonzóan egy átlagos mai huszonéves számára, amit sajnos meg is tudok érteni.

Miért tartok ki mégis az egész mellett? Mert hétről-hétre, hónapról-hónapra jönnek a pofonok az élettől: gyerekkori barátok menekülnek külföldre tisztességes megélhetés és minőségi oktatás hiányában, egyre kevesebb és egyre kevesebbre is elég az ösztöndíj, aki itthon marad, huszonéves életerős fiatalként is iszonyatosan nehezen tud elhelyezkedni. Közben a családban, rokonságban is egyre többen vannak, akik alig találnak munkát, lassan már ott tartunk, hogy több diplomával vagy évtizedes szakmai tapasztalattal is kitörölheti a seggét az ember. Én nem szeretnék ilyen jövőt se magamnak, se a gyerekeimnek.

hoffmannbkf_1.jpg

Mondok egy egyszerű személyes példát arról, hogyan teszi tönkre a rendszer a hétköznapi embereket: gyakorlatilag a szerencsén múlt, hogy ott és azt tanulhatom, ahol és amit szeretnék. 2011-ben jelentkeztem a BKF-re államilag finanszírozott helyre (a tandíjat nem tudtuk volna kifizetni, viszont kitűnőre érettségiztem), deklaráltan azzal a céllal, hogy televíziós és rádiós újságírást hallgassak (Ekkor már másfél éve aktívan vezettem műsort egy kisebb rádiónál.). A képzés minőségét tekintve akkoriban a főiskola az ország élvonalához tartozott ezen az alapszakon, nem csoda, hogy minden vágyam volt az, hogy fölvegyenek.

A tervem összejött, fölvettek. Nem telt el fél év, és kiderült: az új oktatási törvénynek köszönhetően 2012-től az iskola az összes alapszakot tekintve 0, azaz nulla darab államilag támogatott férőhelyet kap. El voltam hűlve, a gyakorlatban ez azt jelenti ugyanis, hogy ha akár csak egy-másfél hónappal később születek meg, akkor (az évvesztesség miatt) lecsúsztam volna arról a lehetőségről, ami eddig életem egyik legjobb döntésének bizonyult.

Ez az, ami ellen én személy szerint harcolok. Az egyeztetés nélküli, fűnyíró-szerű döntések, a tényleges, állampolgári beleszólás teljes hiánya, és az a - sajnos általánosnak mondható - gyakorlat, hogy pont azokat nem kérdezik meg egyáltalán, akiket a döntés érint.

Én ezt szeretném elérni. Hogy közösen, összefogva, az ötleteket a közösbe bedobva csináljunk egy jobb országot. Egy olyat, ahol a hétköznapi emberek szava számít. Egy olyat, ahol nem a fejünk fölött hozzák meg a döntéseket. Egy olyat, ahol a döntések azoknak az érdekeit szolgálják, akikről szólnak.

 

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vankireszavazni.blog.hu/api/trackback/id/tr25796682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MiKeyRuLeS 2014.02.06. 22:07:21

Nem fog menni. Ez egy ilyen ország. Nézd meg a Magyar Retrót, abban látni fogod, nem most lett ilyen lusta, az államtól mindent váró emberek halmaza ez a hely, hanem már évtizedek óta (ha nem régebben, de arról nincsenek emlékeim/bizonyítékaim) ez a nihill, a személyes boldogulás elsősége mindenek felett, még erkölcsök és emberi kapcsolatok árán is uralkodik a magyarságon. A mostani szavazók nagy része ebben még javában élt, a másik része pedig elhiszi az előbbi csoportnak, hogy azok voltak a boldog idők.

♔batyu♔ 2014.02.06. 22:15:51

Persze, indulj csak és jól oszd meg a ballibsiket.

monddazigazatmar 2014.02.06. 22:17:44

Milyen csapás lett volna ránk adófizetőkre nézve, ha nem tanulhatsz ingyé televíziózást.
Tököm ki van, az ilyen hülyékkel. A társadalomnak mondjuk szüksége van orvosra, meg mérnökre, meg ápolóra. Ezért támogatják, ingyenesen képzik őket. / Cserébe meg elvárjuk, hogy a pecsét megszáradása utáni percben ne húzzanak külföldre- de ez is rettenetes szemét elvárás, ugye?/ Amire nincs szüksége az egy 45253. kommunikációs szakember. Ha az akarsz lenni, akkor oldd meg magadnak. Ne az én pénzemből akarjál Friderikusz lenni.

♔batyu♔ 2014.02.06. 22:33:35

@monddazigazatmar: Ami igazán ijesztő, éppen azt írja, azért indul, hogy sok Friderikusz lehessen.

Persze azon az oldalon szerencsére nem sok esélye van.

fotelfasiszta 2014.02.06. 22:35:44

Az a nagy helyzet, hogy a gyerek urhajos akart lenni. Hat bizony mindenkinek a betyar rohadt eget, foleg a felcsuti MARADONANAK, hogy NINCSEN ALLAMILAG TAMOGATOTT KEPZES!!!! Igy kenytelen volt politikai palyat valasztania, mert dolgozni sajnos sem akar...

2014.02.06. 22:58:55

"Én nem szeretnék ilyen jövőt se magamnak, se a gyerekeimnek." - Bingó, sikerült az ellenzéki blogok típusmondatát neked is szépen bedobni. Már én unom baszod, pedig nem vagyok nagy híve a mostani garnitúrának.. Ez viszont borzasztó. Sírás-rívás mindenütt, "nem akarok ilyen országot", "csináljunk egy jobb országot", "azok is beleszólhassanak a döntésekbe, akikről szólnak", bla-bla-bla. Még az hiányzik, hogy seggfej környezetvédők meg bölcsészlányok csináljanak politikát, hozzák a döntéseket. Nem, az bizony a politikusok dolga.

Amúgy nekem annyi is elég lenne, ha mondanátok 3, azaz három dolgot, hogy ha a parlamentbe kerültök, mit fogtok átvinni tűzzel-vassal. Azt elfelejtettem hozzá tenni, hogy addig nem szavazok rátok, amíg egyetlen naplopó karrieristát is látok köztetek. Kérem tisztelettel, 5 év versenyszférás munkatapasztalat, utána lehet menni hivatásos képviselőnek. Főiskolások és bukott angyalkák 0 sikerrel a hátuk mögött ne akarják megmondani a frankót.

monddazigazatmar 2014.02.06. 23:09:03

@storker: Ott a pont!
Nemhogy hármat nem mondanak, hanem egyet sem. Csak a vágyálmaikat. Hogy mégis miből arról mély a kuss.

high up! 2014.02.06. 23:22:35

Áron fiam, akárhány diplomád is lesz, szart se érsz vele, hanem ismered a Magyar Képletet:

Kádárnak volt 10 millió prolija
gyútcsányak volt 2,5 millió idiótája
Tovaris Orbanescunak van 2,5 millió agyhalott birkája

Tehát a tipikus 70%-nyi Átlaghülyemagyar sötétsége generációról genrációra újra termeli magát. A világon nincs még egy ennyire fejlődésképtelen nép.

Na már most, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy 4,5 millió szellemileg fejlődéskeptelen tenyészet (bocialista meg fidióta) áll a választáson rendre szemben max. 1 millió polgári, európai fejlődésre képes választóval.

Na most akkor logikázd ki, hogy melyik is a te célcsoportod és mit tudsz majd abban a csoportban elérni.
Ne feledd a magyar képletet: a szellemi sötétség, a genetikai hajlam a suttyó, agyhalott életre, a sehova se haladáshoz a magyarok 70%-ánál generációról generációra újratermelődik.

monddazigazatmar 2014.02.06. 23:43:11

@álfirkász: Mit is mondott itt bárki, amiből arra következtetsz, hogy náci?

Azbennvót! 2014.02.07. 00:19:10

Még pont két hónapig leszel benne az országos politikában, aztán mehetsz gyakornoknak valamelyik kereskedelmi vagy ballib médiához. Vagy tanulhatnál valami komolyabb szakmát, még fiatal vagy, nem késő.
Egyébként szinte mindenben egyetértek: az élet szar, a kormány hülyeségeket csinál. De hogy ezért összehozni egy sokadik tömegbázis nélküli értelmiségi gittegyletet, az a realitásérzék teljes hiányára utal. Volt már itt törpe SZDSZ, aztán Élőlánc, LMP, Milla, lesz még pár hónapig Együtt PM meg Liberálisok. Egyik se egy sikertörténet. Észre kéne venni hogy pár tízezer budapesti értelmiségin kívül senkit nem tudtok megszólítani.

2014.02.07. 00:50:47

Azt gondolom egyébként így elolvasva a sokadik bejegyzést, hogy a fiatalok klasszikus betegségében, az idealizmus nevű undorító kórban szenvedtek. Tényleg tojtok rá, hogy még a hozzátok amúgy világlátásban közelebb álló szavazók is máshová húzzák az ikszet, de legalább ki is röhögnek titeket. Maradjunk annyiban, hogy ez egy fiatalkori kaland, semmi több. Nagyon keserű lesz a kiábrándulás, amikor kiderül számotokra, amit mindenki más már tud, hogy az egy százalékot sem éritek el.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.02.07. 01:52:11

az a baj magyarorszaggal, hogy nem hallgat meg legalabb 5millio ember televizios es radios ujsgairast
ha ez megvalosul a haza fenyrederul

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.02.07. 01:54:59

ja, amugy semmi bajom a kommunikacioval, radioval, tv-vel. csak 2 feltetelnek kell megfelelni
vagy kurva jo vagy es a adott media megfizet
vagy kurva sokat fizetsz, hogy elvegezz ilyesmit
na olyan nincs, hogy ingyen tanul es lesz ami lesz

liebend 2014.02.07. 05:12:49

A blogot jegyző fiatalembernek csak azt tudom mondani, amit én is utáltam: majd felnősz, édes fiam és megtanulod a világot kicsit komplexebben látni. Nem, nem, ez nem megalkuvás! Maradj tiszta, de kívánom, tölts el néhány évet felelős döntési pozícióban. Akkor ilyen baromságokat nem mondasz majd, hogy kérdezzük meg az érintetteket minden ilyen kérdésben. Minden döntés érdeksérelemmel jár. Ez van! Igények vannak, mégoly jogosak, de a torta adott vagy adott esetben egyre kisebb. És senki nem mond le a szeletéről. Sőt mohó kis pöcsök is vannak, akik többet akarnak és többet ígérnek. Szóval kívánom, hogy legyél sikeres újságíró, de kérlek ne mindjárt megmondóember! Tapasztalj!

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.02.07. 07:02:18

Reméltem hogy ütűsebb jelöltjei lesznek a 4K-nak.

Minnél jobban megszívatják az MSZP-t a szélsőbalos fűvesek annál jobb mindenkinek !

Acmee 2014.02.07. 07:42:28

Érdekes, a cikk felvetéséből senki nem vette át a gondolatot, hogy tényleg normális politikusok kellenének? Nem a cikkíróra gondolok, hanem úgy általában...

barli 2014.02.07. 08:07:05

"mert belefolytam az országos politikába"

Ez jó :) Valamikor egy-másfél éve egy reménysugár töredékei voltatok talán. Most már az sem. Azért, mert kéthetente bekerültök a zújságba valami egetverö baromsággal, attól még nem lesztek "országos politika".

pátyi 2014.02.07. 08:21:26

@Acmee: Normális emberek kellenének, akkor lenne esély, közülük, normális politikusokat választani.
Úgy beszélnek manapság a politikusokról, mint valami különös állatfajról, akik a holdról jöttek. Nem, közülünk jöttek, ilyenek vagyunk. Ha megváltozunk, jobbakból lehet válogatni.

1001nappal 2014.02.07. 08:26:07

@barli:
Jobban ki van ez találva. Tudod, az Orbán modell. Demokrácia van a pártjában, csak mindenki az ő embere. Istvánffy is egy ilyen pártot hozott létre. Az ismertebb arcok között egyetlen sincs, aki veszélyeztethetné a pozícióját. Közepes és gyenge képességú emberekkel vette körül magát. És jó néhány foghatóval, ha esetleg valaki mégius túl sokat képzelne magáról. Ha pedig kívülről akarnák szétverni őket, akkor jöhet az LMP-nél már jól bevált létszámstop. (Az LMP-t ennek ellenére sikerült szétverni a többféle irányzat mentén, ezért ragaszkodik Istvánffy az ifjúkommunista ideológiai homogenitáshoz.)

1001nappal 2014.02.07. 08:30:07

@pátyi:
Meg ahogy azt Marinéni elképzeli. Ezt a választást egyértelműen a pénz, a média és a hatalom határozza meg. Lehet, hogy eljön az idő, amikor olyanokat választunk, amilyenek vagyunk, de 2014 nem ilyen választás lesz.

Lord Viktor 2014.02.07. 08:46:59

A poszt írójának: Választottál volna értelmesebb szakmát. :)
Bővebben:
1. Kurva nagy igény van diplomás informatikusra, villamosmérnökre és gépészmérnökre is. Újságíróból nincs hiány, minden bokorban terem egy (sajnos). Szóval a képlet pofon egyszerű: ha az állam pénzén akarsz tanulni, olyan szakmát kell választanod, ami hasznára válik az országnak. Az újságíró nem ilyen. Ha te mégis az akarsz lenni, akkor zsebbe kell nyúlnod. Nem hiszem el, hogy nem terjed odáig az ész, hogy átlássuk a történések mögötti folyamatokat, mi miért van. Te csak azt látod, hogy téged még felvettek, egy másikat meg nem, micsoda igazságtalanság! Nőj fel, ember! (Mondom ezt 25 évesen.) Minden változáson vannak nyertesek és vesztesek, az élet ilyen.
2. Az érem másik oldala: IGEN, egy minimális állami hely azért még az ilyen áltudományoknak is járna, hogy aki tényleg kitűnő, az elmehessen tanulni ilyen szakmát, hogy vigyen bele egy kis minőséget. (Bár a leírásod alapján nem te lettél volna az.) De hogy hallottam, azóta ez már megvalósult, szóval nem értem a poszt aktualitását sem.

1001nappal 2014.02.07. 09:06:12

@Lord Viktor:
Mondjuk, újságírókra éppenséggel szüksége lenne az országnak, mert akik most dolgoznak a médiában, azok tehetségtelen talpnyalók, akik jobban hártáltatják az országot, mint a politikusok. De előbb a képzést kellene átalakítani, a jelenlegi képzőket pedig elküldeni, utána lenne érdemes ráengedni a diáksereget. Persze ez csak elmélet, hiszen a jelenlegi hatalomnak az az érdeke, hogy a média kontraszelektált legyen.

Lord Viktor 2014.02.07. 09:14:50

@1001nappal: Én ebben nem hiszek. Nincs független sajtó. A kereskedelmieket a kül- vagy belföldi tulajdonosnak az érdekei és politikai iránya befolyásolja és annak megfelelően veszik fel az embereiket, a közmédia meg mindig az aktuális kormány propagandaeszköze lesz. Nem is ezzel van a baj, hanem azzal, ha az egyik oldal túlsúlyba kerül, vagy ha valaki függetlenként állítja be magát, holott nem az.

Stabilo 2014.02.07. 09:19:51

"Én ezt szeretném elérni. Hogy közösen, összefogva, az ötleteket a közösbe bedobva csináljunk egy jobb országot. Egy olyat, ahol a hétköznapi emberek szava számít."

Hűha, nagyon szép szavak, és nagyon naivak. Egy-két év a politikában és magad is rájössz mit is jelent pontosan a szó. A politikának az "összefogáshoz", a "közöshöz" és a "hétköznapi emberhez" csak annyiban van köze, hogy eszközként használja őket.
Amióta ember az ember nem volt olyan társadalmi berendezkedés ahol a hétköznapi ember szava igazán számított volna, szerintem nem is lesz, persze azon is lehet is vitatkozni, hogy ez mennyire jó vagy rossz.
De azért "politizálni" ennek a ténynek a tudata nélkül elég meredek... :)

high up! 2014.02.07. 09:26:28

@Lord Viktor: "ha az állam pénzén akarsz tanulni, olyan szakmát kell választanod, ami hasznára válik az országnak. Az újságíró nem ilyen."

barátom, te még a 170 évvel ezelőtti, pesti kávéházi fiatalok szintjén sem állsz ekkora marhaság kijelentésével. Teccik tudni Petőfiék meg a többi akkori romkocsma töltelék, akik többek közt sajtó szabadságot akartak. Tecciki tudni azért, mert ők is már jobban szerettek volna a császár lakáj médiája helyett VALÓDI, objektív híreket hallani, olvasni. Egyébként ez meg a 12 évesek tananyaga.

Szóval itt állunk: hülyébbek és igénytelenebbek a magyarok mint 170 évvel ezelőtt. A lakáj médiában örömüket lelik, a jobbágy sorsukat meg még meg is védik. Ja, ahogy a kádári időkben mondták: Ez legalább bizots!

Európa? 21. zsázad? Na ezek sem a magyar népnek vannak kitalálva.

♔batyu♔ 2014.02.07. 09:38:34

@high up!: Teljesen igaza van, ugyanis sajnos az újságíró társadalom az ilyen. Régebben a kommunista, ma pedig kisebb - nagyobb politikusok, oligarchia vezérek, maffiózók által rángatott társaság.

Arról viszont ő nem tehet, hogy az újságíró társadalom nem akar ilyen lenni. Gondoskodjanak az újságírók a saját jóhirükről, ami egyébként Petőfi idejében még megvolt.

monddazigazatmar 2014.02.07. 09:59:10

@Acmee: "Érdekes, a cikk felvetéséből senki nem vette át a gondolatot, hogy tényleg normális politikusok kellenének? Nem a cikkíróra gondolok, hanem úgy általában..."
De azok kellenének. Csak az van, hogy a most ott lévő "nemnormálisok" sem úgy indultak, hogy hülyék lesznek mint a segg. Sőt, meg merem kockáztatni, hogy (oldaltól függetlenül) jó részük még mindig normális. ( tolvajok, megélhetésiek, holdudvar mindig volt, mindig lesz, ezt most ne keverjük ide). Egyszerűen az van, hogy szembesülnek tényekkel, számokkal, és esélyük sincs tenni semmit.
Most itt van ez a GOMBO.ARO. Ő olyan országot akar, ahol ingyen képzik az ujságírokat. Tegyük fel, hogy odakerül. Aztán meglátja, hogy oktatásra van X összeg. Na, akkor vagy az orvos/mérnök/könyvtáros képzést szünteti meg, vagy a fűtést kapcsolja ki az egyetemen. Egyik sem jó. Akkor eljut oda, hogy több kell az oktatásnak.Honnan kell elvenni? Eü? Nyugdíj? Segélyek? Gyes? NA, onnantól benne is van a szarfolyamban, mert minden terület többet akar, sehol sem elég semmi pénz. Na, akkor már eljut oda, hogy több bevétel kell, tehát kitalálja, hogy legyen füstadó - és már rögtön ő is a "nemnormális" politikusok között van.

♔batyu♔ 2014.02.07. 10:30:01

@monddazigazatmar: Ez a normális politikus egy értelmetlen dolog. Mitől normális egy politikus? Ha mindenkivel mézes-mázos? Ha mindig jól szavaz? Te szavazol pártokra, miközben azt is tudod, hogy a pártpolitikus döntő többségében nem önállóan szavaz, hanem a frakció döntésnek tesz eleget.

Nem a politikusokat kell figyelni, hanem az eredményt. Egy balliberális társaságra nem azért nem kell szavazni, mert előkerült egy korrupt Simon, hanem azért, mert elúsztak, eladósodtak, ráadásul egy IMF hitelt is fel kellett venniük.
Orbánékra pedig épp azért kell szavazni, mert ők ezt a helyzetet jól tudták kezelni, ma már nem kell IMF hitel, az államháztartási hiányok alacsonyak.

A szobafestőnél is magasról szarjuk le, hogy nőt kefél vagy ffit, az érdekel, hogyan és mennyiért festi ki a szobát.

gombo.aron 2014.02.07. 12:14:41

a megmondóembereknek: a poszt szövegében írtam, hogy "összes alapszakot tekintve 0, azaz nulla darab" hely járna. Magyarul nemcsak az újságíróknak, de pl. a turizmusosoknak, a kereskedelem és marketingeseknek, és a többieknek is nulla darab hely jár. Ezek is fölösleges, haszontalan képzések szerintetek? ;)

Occam beretvája 2014.02.07. 12:27:50

Te kivel hasonlítod itt össze Petőfit ,Vasvárit,Irinyit,Vajdát,
Csak nem buzerikusszal,svábival, vagy bulgárgyugyóval?
Szóval te is pont olyan vagy mint egyméretes fax, csak a te fejeden nincs szökőkút. :-)

Lord Viktor 2014.02.07. 13:51:14

@gombo.aron: Ööö... igen. :)
De most tényleg, kitörölheted a segged egy olyan papírral, akkor minek állami pénzből indítani?
De ahogy írtam fentebb, ma már megoldott, hogy legyen minimum hely a legjobbaknak, akiknek tényleg ez az álmuk...

2014.02.07. 16:24:57

@gombo.aron: A turizmus baromság, a marketing már nem annyira, de tanulható a gyakorlatban is. Amit nem vagy hajlandó megérteni, ami miatt a földhöz vered magad: mérnök, IT-s, orvos, kutató KELL egy országnak. Ezek termelnek magas hozzáadott értéket, ezeket nem lehet elvinni Kínába olcsóért, mert óriási jelentőségük van egy gazdaságban. Nem az a baj - és innen látszik, hogy már most lövésed nincs egy sor témáról -, hogy levitték a kamuszakok számát, támogatását, hanem az, hogy a természettudományos, műszaki képzés alapjait sem fogja tudni letenni a Hoffmann-féle államtitkárság akárhány év alatt. Ha erről írtál volna egy posztot nyavalygás helyett, több szimpatizánst szereztél volna (igen, tudom, te NEM azért írod a posztokat, neked elveid vannak, stb.). Na pont ezért mondom, hogy így nem érdemes politizálni, az elveket érdemes gyakorlati tudással, szakértelemmel, hitelességgel kialakítani. Amúgy felesleges vitáznunk, mindannyian tudjuk, hogy az 1%-ot sem éritek el, kurva szar lesz neked rájönni, hogy nem lehetsz politikus soha a büdös életben. Előre sajnállak.

blasiusii 2014.02.07. 17:51:25

@storker: a mostani politikusok között kik ilyenek (sikeres vezetők a versenyszférában)??? A mai garnitúra nagyja ugyanúgy megélhetési politikus, akik meg nem (sikeresek máshol), azokat meg irigylik, és pont ezért kövezik meg őket.

2014.02.07. 18:31:07

@blasiusii: Pontosan ezért nem akarom, hogy újabb semmihez nem értő megélhetési politikusok jöjjenek helyettük. Most annyi a duma, hogy "mi újak vagyunk". Ez kevés.

monddazigazatmar 2014.02.07. 18:56:15

@gombo.aron: Figyelj kispofám. Én speciel nem "megmondóember" vagyok, hanem egy sima állampolgár, akinek van véleménye.
Szar ügy, hogy neked nem tetszik. Nagyon szimpatikus hozzáállás,hogy így állsz a választókhoz, hogy aki nem ugyanazt fújja mint te, az megmondóember.
Nem neked kéne törnöd magad, hogy megkedveltesd magad, meg a hülyeségeidet annyira, hogy megkapd a szavazatom?

Kérdésedre: Igen, én úgy gondolom, hogy ha tanulni akarsz, akkor fizess érte. Igen, orvosra nekem van szükségem, marketingesre meg a cégeknek van szükségük.
Ha jól akarsz keresni, akkor fektess bele a jövődbe! A nagy demokráciában tudod vannak, akik egyetem mellett dolgoznak. Meg olyanok is, akik dolgoznak, hogy legyen pénzük egyetemre. Sőt, olyan is van, aki 3-5 évet elmegy katonáskodni, mert a sereg utána kifizeti a fősulit.

quendelapo 2014.02.08. 11:03:33

A 4k azért jó, mert néhány körzetben elvesz néhány ezer szavazatot az Összefogástól. Hajrá Orbán, Hajrá magyarok!
süti beállítások módosítása