Van kire szavazni

A 4K! nekivág a választásoknak

Egy tenni akaró baloldali motivációja

2014.02.12. 14:00

Azért indulok a választáson, mert tenni akaró baloldali vagyok.

Erre vágja rá az átszellemült ATV-néző, hogy ez önmagában még nem indok, hiszen van MSZP, E14, DK, összefogás meg anyámtyúkja. Úgyhogy ki kell fejtenem az előbbi választ: aktívan szeretnék részt venni a magyarországi autentikus baloldal létrehozásában.

Tudniillik éppen ebben az összefogósdis reakcióban rejlik a probléma: ezek köszönőviszonyban sincsenek a baloldalisággal, több szempontból sem. Amíg az összefogósdisok szolgai módon bálványozzák a hitelminősítőket, rendületlenül kritizálják a bankadót, a jobboldali-konzervatívok nyakába varrják a Jobbikot, támogatják a katonai beavatkozásokat, asszisztálva a nagyhatalmak birodalmi játékaihoz, a nagytőkét részesítik előnyben a kis- és középvállakozásokkal szemben, addig miről beszélünk?

Mi úgy vagyunk baloldaliak, mint Jean-Luc Melanchon, aki századmagával tört be a Moody's párizsi irodájába 2011-ben; mint a német szocdem tartományi miniszterek, akik Orbánnál is élesebben nyírbálják a bankok jogait; mint Alexisz Ciprasz, aki szerint egyértelmű, hogy a szélsőjobb térnyerése a liberális "szabad piacnak" köszönhető; mint a holland baloldali pártok, akik tömegeket visznek utcára a háborúk ellen; vagy mint Ed Miliband, aki a brit Munkáspártot a kisvállakozók pártjaként definiálja.

A mi "baloldalijaink" kormányzásaik során több száz kilométernyi vasutat zártak be, kis híján bevezették a tandíjat, elhatárolódnak a marihuána legalizálásától, miniszterelnökük a szaúdi focista delegációt kollektíve leterroristázta és olyan fundamentalista vallási csoportokkal kokettálnak, mint a Hit Gyülekezete. Ezeken kívül olyan "baloldali" intézkedések fűződnek a Gyurcsány-Bajnai-kormányokhoz, mint a nyugdíjkorhatár emelése, a megszűnt lakástámogatások, a befagyasztott családi pótlék, a gáz- és távhőár-kompenzáció beszüntetése, csökkenő önkormányzati támogatások, felsőoktatásból kivont pénztömegek... Orbánék csak ott folytatják, ahol az előző kormány abbahagyta.

Ebben a "baloldali" összefogásban nincsen semmi baloldali. (A PM valami ilyesmit tartalmaz ugyan nyomokban, de tudjuk, hogy ők milyen alárendelt szerepet töltenek be ebben a formációban.)

Kizárólag a 4K!-ban látom a magyar politikai palettán az esélyt a baloldal értékeinek rekonstrukciójára. A 4K!-ban, ebben az önkéntes állampolgári kezdeményezésben tudom elképzelni a jövő magyarországi baloldalát, és ennek hitelessége nagyban függ attól, hogy most, 2014-ben nem adja nevét a jobboldali-konzervatív kormánnyal szemben induló jobboldali-liberális összefogáshoz.

A mi baloldaliságunk

Az 1-es választókörzet, ahol indulok, tele van olyan szimbólumokkal, amiken keresztül mesélhetünk az általunk képviselt értékekről. Itt található a Parlament, amihez a 4K! több fontos ígérete fűződik: a részvételi demokrácia létrehozása a parlamenti képviselet mellett, vagy a politikusok kiváltságainak eltörlése, mint pl. a bemondásra adott költségtérítések és a politikusnyugdíjak megszüntetése, vagy a képviselők visszahívhatósága. A Tőzsdepalota és a Reagan-szobor a vadkapitalizmus szimbólumai: a multinacionális vállalatok kedvezményei ellen hol máshol akciózzunk – és hol máshol álljunk ki a kis- és középvállalatok munkáltatói járulékainak csökkentése mellett?

Ebben a körzetben van a Belügyminisztérium, ahol fölemelhetjük hangunkat a bicskei menekülttábor lakóit érő intézményes és fizikai erőszak és a hajléktalanok állami üldözése ellen. A József Nádor tér a Nemzetgazdasági Minisztériummal kiváló terület a nagybirtokok egy kézben történő koncentrációja elleni tiltakozásra, egyben arra, hogy bemutassuk elképzeléseinket a jövőbeli, munkahelyteremtési céllal létrehozandó termelőszövetkezetekkel kapcsolatban. A Szalay utcai Emberi Erőforrás Minisztérium pedig olyan ügyeink prezentálására ad helyszínt, mint az oktatási intézmények önállóságának növelése, az ingyenes felsőoktatás és a nyelvoktatás melletti kiemelt kiállás, illetve a betegek és az egészségügyi dolgozók érdekeinek fokozott védelme.

A Szabadság téren találjuk a Jobbik szentélyét, a Hazatérés Templomát Wass Albert, Szabó Dezső és Horthy szobraival, hamarosan pedig a német felszabadítók megszállók emlékműve is ezt a teret díszíti: elképzelhető ennél ideálisabb helyszín egy antifasiszta rendezvénynek? A szintén ezen a téren lévő amerikai nagykövetség pedig tengernyi témát kínál az NSA budapesti lehallgatóközpontja vagy a Nobel-béke díjas Obama jemeni gyerekeket gyilkoló drónjai elleni tiltakozástól kezdve a mindmáig börtönben sínylődő Chelsea Manninggel való szolidaritás kifejezéséig.

Igen, tudom, nem minden előbb említett pont szerepel a 4K! programjában. Azonban lássuk be: nem várhatjuk el a 4K-tól, hogy nekifutásból kiálljon mindemellett, és egyből rázúdítsa a hallgatóságra a nemzetközi baloldal összes nyavalyáját. Ezt a magyarországi közélettől egyelőre teljesen idegen világnézetet adagolni kell: mi pedig tenni fogunk érte, most és a jövőben is, hogy mindezekre sor kerüljön. Ha idén talán még nem is, de 2018-ban mindez ahhoz vezethet, hogy a Negyedik Köztársaság Párt parlamenti párttá válik és ezzel évtizedek óta először baloldali párt is lesz az Országgyűlésben.

A közvélemény-kutatók egyetértenek abban, hogy 2014-ben nem fog a jobboldali-liberális összefogás nyerni. Ahogy 2010-ben 20%-on állt az Magyar „Szocialista" Párt, úgy áll most 20%-on az Összefogás – ami gyakorlatilag továbbra is az MSZP, magába szívva Kunczétől Fodoron és Bokroson át Bajnaiig a jobboldali-liberális politikai elit felét.

Legyen bármennyire is botrányos az Orbán-kormány, a 2010 előtti neoliberális ámokfutásért felelősöket a választópolgárok zöme nem akarja újra kormányon látni, pláne úgy nem, hogy változatlanul ugyanazokat a szlogeneket szajkózzák, mint korábban. De ugyanezen választók hogyan viszonyulnának egy tényleges baloldalhoz? Hamarosan kiderül...

Úgyhogy kufijjákat elő, mindenki számoljon a jövőben egyre több vörös színnel. Nem, nem pirossal, hanem vörössel.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vankireszavazni.blog.hu/api/trackback/id/tr995811032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyingizik 2014.02.12. 16:05:44

Számos szimpatikus gondolatot találtam a posztjában (Moody's iroda elleni támadás, német tartományi miniszterek állami kontrollja a bankok felett stb. említése, melyről ugye a "bal"lib média mélyen hallgat), azonban némely kijelentését nehezen lehet értelmezni. Ármin, ha maga rabbinövendék, mi baja van a "fundamentalista vallási csoportokkal"? Baloldaliként vélhetően materialista, akkor hogyan egyezteti össze a vallását a politikai nézeteivel? És mi baja Obamával, Izrael legnagyobb szövetségesével, akit a legnagyobb bejegyzett amerikai zsidó lobbiszervezet az AIPAC is támogat? Ha ennyire karakteresen nagytőke ellenesek miért csak mostanában határolódtak el bajnai/gyúrcsány tandemtól?

Attila Györki 2014.02.12. 16:06:13

Kedves Ármin!

Az írás több pontjával se értek egyet, főképp az egész alap feltevésével. Hogy nem baloldal, a baloldal, és csak ti vagyok azok. Nem tudom tanulsz-e politológiát, vagy tanultál-e, de a baloldal mint fogalom "gumi fogalom", időben és térben is változó. Különbözik a baloldal fogalma, jelentése a 19. és a 21. században, és különbözik a francia és a magyar baloldal. Alapvető jellemzőként talán a társadalmi egyenlőség igénye, illetve a magas állami szerepvállalás ami jellemzi a baloldalt. Szerintem ez igaz a mai baloldalra. Sőt, a baloldali gazdaságpolitika jellemző még Orbánékra is. (manapság elég erős állami szerepvállalásról beszélhetünk)
A tandíj bevezetésének gondolatával támadni őket, vagy dilettantizmus, vagy hangulatkeltés. Remélem inkább az elsőről van csak szó. Az általuk tervezett tandíj a második tanévtől kezdődően havi 9 ezer forint lett volna. Aminek az 50%-át köteles lett volna ösztöndíjakba forgatni az egyetem, a másik felét pedig fejlesztésekbe, tehát felsőoktatásban maradt volna az összeg, ami valljuk be, nem ártana a magyar felsőoktatásnak. (emellett pedig azzal támadod őket, hogy pénzt vontak ki a felsőoktatásból?)
A baloldal vezette be a 13. havi nyugdíjat , ami szerintem eléggé baloldali jellemző.

Lényeg, a lényeg.. Azért mert elhatárolódik a marihuána legalizációjától, még a mai baloldal is lehet baloldal.
Remélem, innen azért nem fogtok kitiltani, próbáltam konstruktív kritikát megfogalmazni. Bár mindig moderálás lett a vége a konstruktív kritikáknak is.

Saddlenode 2014.02.12. 23:30:16

"Mi úgy vagyunk baloldaliak, mint Jean-Luc Melanchon, aki századmagával tört be a Moody's párizsi irodájába 2011-ben; mint a német szocdem tartományi miniszterek, akik Orbánnál is élesebben nyírbálják a bankok jogait; mint Alexisz Ciprasz, aki szerint egyértelmű, hogy a szélsőjobb térnyerése a liberális »szabad piacnak«köszönhető; mint a holland baloldali pártok, akik tömegeket visznek utcára a háborúk ellen; vagy mint Ed Miliband, aki a brit Munkáspártot a kisvállakozók pártjaként definiálja."

Most akkor melyik? Mélenchon es Tsipras (es ezek hivei) ki nem allhatjak az Ed Miliband-fele jobboldali szocialdemokratakat...ezek az ujabb baloldali partok (Die Linke, Front de Gauche, Syriza), a mainstream szocdem partok ELLEN, azok jobbratolodasa miatt jöttek letre. most a Die Linke vagy az Agenda2010-fele SPD, meg a Tory Blair/Milliband-fele Labour (iraki haboru?!?) a 4K! szamara a minta? nem mindegy, de tenyleg. plusz ha a Labour, meg az SPD az okes, akkor szvsz az MSZP sem sokkal rosszabb.

ha mar most a jobboldali, neoliberalis "regi szocdem" partokat tartjatok mintanak, hol lesztek par ev mulva?

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.02.13. 20:23:15

Sok sikert !

Megérdemli a hazai baloldal, hogy igazi képviselete legyen, és a munkásőr utód MSZP kiessen !

demens nyugger (törölt) 2014.02.13. 20:29:38

Szükség lenne igazi baloldalra, ez nem kétséges.
Amit leírtatok, annak a döntő részével egyet lehet érteni.

Antropomorf (törölt) 2014.02.13. 20:36:26

Ami ebben a posztban van, azzal egyetértek!
Írhatnál arról is, hogy mi a társadalompolitikátok lényege?

különvélemény 2014.02.13. 20:52:12

Nem kell túlbeszélni ezt a nagy összefogást, 2010-ben szétmentek, 2014-ben összeálltak.
"nem csináltunk semmit négy évig"

Kámasuka 2014.02.13. 21:27:00

Érdekes hogy rögtön az ATV jutott az eszébe, ugye? Amerikai cég tulajdonolja, meg a hitgyüli.

Nekem meg valaki azt mondta vigyázzak az olyanokkal akiknek lejjebb van a fülük mint az orruk...

croesus aka. the grinder 2014.02.13. 21:30:45

Messze áll tőlem a baloldal, a felsorolt javaslatok egyikével se tudok egyetérteni. De minden tiszteletem a szerzőé, hogy összefogósdi helyett kiáll az elvei mellett - ez nagyon hiányzik mind a kormánypárt, mind az ellenzéki összefogás képviselőiből.

Sok sikert!

Lovag Mihály 2014.02.13. 22:01:47

Sok sikert!

@Gyingizik: 2014.02.12. 16:05:44 nem tisztem megvédeni a szerzőt, és engem is érdekelnek a válaszok a kérdésedre. a magam fejével ezt gondolom: a baloldaliság és a vallásosság nem zárja ki egymást; vannak olyan zsidók, akik helytelenítik Izrael állam létét, külpolitikáját (pl ortodoxok); azért most határolódik el, mert fiatal.

Gunboat-Diplomat 2014.02.16. 21:59:03

Nos, én az 1. körzet szavazója vagyok, az voltam az összevonás előtt is, úgyhogy elsőként az szúrt szemet, hogy Budáról aztán egy árva szót sem ejtettél.

Mondjuk nem mintha nálunk valaha is labdába rúghatott volna baloldali jelölt ...
süti beállítások módosítása